20-04-2011

‘Een spannend dagje weg’

In een fel oranje hesje met een groot cijfer 1 op haar rug fietst ze het terrein achter de brandweerkazerne aan de Wethouder Van Eschstraat op. Betül is de eerste van haar klas, groep 7 van basisschool de Blinkerd uit Oss, die ‘finisht’ na haar verkeersexamen. Voor haar was de test geen probleem. ,,Ik denk wel dat ik mijn diploma gehaald heb. Bij de rotonde naast het Golfbad was ik even aan het twijfelen wel-ke kant ik op moest, maar dat is ook goed gekomen. Ik deed de hele tijd goed mijn best, maar zodra ik één van de controleurs zag nog een beetje meer.”

Uit Brabants Dagblad 20 april 2011

Betül is één van de ongeveer 1600 basisscholieren die het verkeersexamen afleggen. In totaal doen zo’n 70 tot 75 groepen zeven en acht van basisscholen uit de hele regio mee. Sandra van Druten van basisschool de Kleine Wereld uit Oss is een van de vele leraren die zich inzet voor het fietsexamen. Volgens haar was de voorbereiding van haar klas uitstekend. ,,We hebben de route uitgebreid geoefend, en de meeste kinderen hebben hem in hun vrije tijd al eens gereden. Het is een dagje weg, maar wel een spannend dagje weg. Ze zijn echt gebrand om het diploma te halen.”

Volgens Carlo van den Oever van VVN-Maasland is de Osse variant van het verkeersexamen redelijk uniek in Nederland. ,,Behalve dat we het erg goed geregeld hebben, is het voor de leerlingen een goede test voor het fietsen naar de ‘grote school’. De route leidt langs kruispunten, stoplichten, rotondes en spoorwegovergangen. Ze komen alles tegen wat ze in een ‘grote stad’ kunnen verwachten.”
Logistiek is het examen volgens Van den Oever een hele organisatie. Mede daarom worden er derdejaars van het Hooghuis in de studierichting Sport, Dienstverlening en Veiligheid ingezet. ,,Met opa’s, oma’s, ooms en tantes is dit niet te doen”, vertelt Van den Oever.
,,Het Hooghuis bood uitkomst. We doen dit nu al een aantal jaar op deze manier en dat werkt prima.” De leerlingen van het Hoog-huis staan als controleurs langs de route en helpen bij de organisatie die vooraf gaat aan het examen. ,,Zo snijdt het mes aan twee kanten. Wij een logistieke zege, zij en stageplaats.”
Robin Sauvaitre is een van de Hooghuis-leerlingen die meedoet aan het examen. Hoewel hij zich liever inzet voor sport dan voor veiligheid, heeft hij toch een leuke middag. ,,Het weer is goed en het is best leuk om te doen. Ook telt ‘t mee voor mijn stage-uren.”