Verlichtingskoffers

Fietsverlichting

Voldoende zichtbaar zijn op de fiets is iedere dag weer belangrijk. Voor kinderen is dit van nog groter belang, omdat zij doorgaans kwetsbaarder zijn in het verkeer.

Vanaf een jaar of 9 gaan kinderen steeds vaker zelfstandig het verkeer in op de fiets. Niet alleen naar school, maar ook naar sportclub, stad of bibliotheek. Vaak is dit tegen de avond, soms is het ook nog slecht weer. Voor automobilisten hèt moment van de dag waarop zij gehaast naar huis rijden. Maar ook hèt moment van de dag om een kind op de fiets over het hoofd te zien. Met dit project wil VVN Maasland zowel kinderen als hun ouders informeren over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van fietsverlichting. Maar bovenal wil VVN Maasland iedereen aan het denken zetten en de gevaren laten zien van slecht zichtbaar zijn op de fiets.

Het project

Het project ‘Met Voldoende Verlichting Veilig Onderweg’ voert u zelfstandig op uw eigen school uit, bijvoorbeeld in samenwerking met de verkeersouders. Het project is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool en eventueel de brugklas van het voorgezet onderwijs.

Voor dit project kunt u gebruik maken van een 4-tal koffers met daarin aangebracht diverse soorten fietsverlichting en reflectiematerialen. Bovendien is er een lesmap met daarin o.a. een draaiboek voor een projectmiddag, een lesbrief en uitleg over de koffers. Als het goed is is de lesmap aanwezig op uw school, zo niet neem dan contact op met de projectleiding.

Suggesties

Suggesties
Het fietsverlichtingsproject kunt u op veel verschillende manieren uitvoeren en uitbreiden.

  • Uiteraard kunt u het houden bij een eenvoudige les over fietsverlichting.
  • Voor de hand ligt het om het project uit te breiden met een fietscontrole door bijvoorbeeld de Toezichthouders Openbare Ruimte van uw eigen gemeente. Ook kunt u assistentie vragen van de politie.
  • Ook heel leuk is de optie om een fietsenmaker uit te nodigen voor bijvoorbeeld demonstraties van banden plakken en reparatie van verlichting. Overleg met een plaatselijke fietsenmaker en ontdek dat deze vakman vaak veel ideeën heeft.

Verkeersouders zijn hier een onmisbare schakel. Zij kunnen zorgen voor een goed draaiboek, zodat dit een jaarlijks terugkerend project kan worden op uw school.

Reserveren

U kunt de verlichtingskoffers reserveren door hieronder de knop RESERVEREN te gebruiken. Probeer dit op tijd te regelen; de koffers zijn zeer regelmatig uitgeleend. Met de projectleiding maakt u ook de afspraak over het halen en/of brengen van de koffers.

Het gebruik van de koffers is gratis voor de scholen binnen het werkgebied van VVN Maasland (gemeentes Oss en Bernheze). Voor scholen buiten dit gebied zijn de kosten voor het huren van de koffers €20,- per dag en moeten de koffers in Oss worden opgehaald. De projectmap kan hier worden gedownload.

Projectleiding

Dhr. Gerard Mertens