01-02-2019

Fietser kan talloze boetes krijgen, maar controle is er vooral op licht

Fietsen met je smartphone in de hand kan je vanaf 1 juli 95 euro kosten. Maar wist jij dat er 55 euro boete staat op rondrijden met een ‘ondeugdelijke’ trapper? Zo staat er een waslijst aan boetes voor fietsers in de wet waar je misschien nog nooit van hebt gehoord – en die in de praktijk weinig worden uitgeschreven.

35 euro is officieel de boete als je wordt betrapt met een kapotte fietsbel of als je geen hand uitsteekt voor het afslaan. “In de praktijk handhaven agenten hier nauwelijks op”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB). “Daar is gewoon geen tijd voor.”

Meer controle op fietslichten

De politie focust naar eigen zeggen op verkeersovertredingen die voor direct gevaar zorgen, zoals fietsen zonder licht. Vorig jaar werden daar ruim 43.000 bekeuringen voor uitgeschreven, blijkt uit bij de politie opgevraagde cijfers. Het jaar daarvoor waren dat er bijna 29.000.

Die stijging is volgens de politie het gevolg van meer aandacht voor dit type overtreding. Zowel bij de politie als in de samenleving. “Want zonder licht rijden is echt gevaarlijk”, zegt woordvoerder Wendy Gehrmann van de korpsleiding. “Zeker in deze donkere periode.”

Fietsen zonder bel is volgens de politie beduidend minder onveilig. “Je kunt als fietser bijvoorbeeld nog even roepen naar iemand.” Desondanks is het strafbaar. En je bel is slechts een van de fietsonderdelen die in orde moeten zijn.