01-05-2017

Verkeersexamens 2017.

Ook dit jaar verzorgde VVN-Maasland weer de bestelling en bezorging van de schriftelijke verkeersexamens voor alle basisscholen uit haar werkgebied, de gemeenten Oss, Bernheze en (de voormalige gemeente) Maasdonk.

Dit jaar hebben we ook, i.v.m. de integratie van de vluchtelingen,  ervoor gekozen om de ISK klassen van het Hooghuis ZuidWest mee te laten doen aan het verkeersexamen buiten het feit dat er hier een grote taalbarrière lag, is het toch heel belangrijk dat deze kinderen weten hoe ze zich in Nederland aan de verkeersregels moeten houden. Wij hebben deze school voorzien van heel veel extra informatie, powerpoint, extra boekjes zowel Nederlandse als internationale. Ook de fietsen van de deze kinderen lieten veel te wensen over. Jan Huijbers en zijn team van de verkeersverlichting hebben ervoor gezorgd dat bijna iedereen, met een fiets die voldeed aan de eisen,  aan de start kon verschijnen.

Dit jaar was de aanloop naar het verkeersexamen qua parcours rustig, ik heb alleen diverse keren de vraag gekregen -Hoe te handelen met een “Gaybrapad”-. Na het inwinnen van inlichtingen bij de politie was de zaak helder en is deze aan de scholen gecommuniceerd.

Het grootste struikelblok dit jaar was de afwezigheid van 2 mensen van het vaste team dat altijd meewerkt tijdens de examens. Te weten Henk Kuijpers en Henk Kooijman, die wegens zieke of herstel daarvan er niet bij konden zijn dit jaar. Tot vrijdag 7 april zag het er nog duister uit of we rond zouden komen met onze bezetting maar gelukkig melden zich nog 2 “nieuwe” vrijwilligers zich aan, Ook Ad vd Haterd  die het team in 2017 zou komen versterken kon en  kwam ondanks zijn handicap gewoon helpen. Vanuit het bestuur heb ik ook nog veel steun gehad aan Jan Huijbers(Die blijkbaar ook kan fietsen) en Henry van Aarssen.

Het landelijk schriftelijk verkeersexamen werd dit jaar gehouden op donderdag 6 april 2017.

Aansluitend hierop werd van maandag 10 t/m dinsdag  18 april 2017 het praktisch verkeersexamen afgenomen.

Het weer was dit jaar niet al te best het was fris maar over het algemeen wel droog.

Ook dit jaar waren we weer welkom op de brandweerkazerne in Oss  en dus konden we de  start en einde van het examentraject op  het kazerneterrein van de Brandweer te Oss organiseren .

Ongeveer 1561 deelnemers namen  deel aan het praktische verkeersexamen . Hiervan hebben er 130 een herexamen moeten doen en zijn er 11 ook na een herexamen alsnog gezakt.

De controleposten en verrichtten ‘hand-en-spandiensten’ op het kazerneterrein. Werd ook dit jaar weer verricht door de 3e jaars leerlingen van het Hooghuis (studierichting Sport, Dienstverlening en Veiligheid)

De onzekerheid dat dit volgend jaar zou wegvallen is tijdens het verkeersexamen ook weggenomen. Want tijdens het verkeersexamen is bekend geworden dat Hooghuis Stadion ons ook volgend jaar en de jaren daarop gaat ondersteunen tijdens het verkeersexamen.

Door de grote inzet van ons vaste en nieuwe team vrijwilligers, die de fietskeuring voorafgaand aan het examen weer voor hun rekening namen en de herexamens uitvoerden, verliep “alles” nagenoeg op rolletjes.

Ik wil iedereen die heeft bijgedragen aan het goede verloop van het verkeersexamen als de weg ernaartoe nogmaals bedanken.

Met vriendelijke groet

Theo Smits,  projectleider verkeersexamens VVN-Maasland (regio Oss)