22-09-2018

Verkeersdag voor Senioren

De Verkeersdag in oktober is helemaal volgeboekt. In maart/april volgend jaar organiseren we weer een dag. Wanneer u een mailtje stuurt naar VVN, krijgt u bericht zodra de datum bekend is.

Op woensdag 17 oktober 2018 organiseert Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maasland (Oss en regio) een verkeersdag voor senioren die in het bezit zijn van een rijbewijs. Locatie Verkeersschool Kees van Iersel, Vinkelsestraat 14 te Heesch.

Oudere verkeersdeelnemers zijn soms kwetsbaar. Zij hebben vaak al lang geleden hun rijbewijs gehaald. Intussen zijn er verkeersregels veranderd, verkeerssituaties aangepast en is het vooral veel drukker geworden op de weg. Daar komt bij dat mensen, naarmate ze ouder worden, te maken kunnen krijgen met fysieke en mentale veranderingen. Hoewel senioren vaak jarenlange ervaring hebben in het verkeer, is de kans op letsel bij een ongeval daardoor voor senioren groter. En het aantal senioren in ons land groeit. Daarom is veilige mobiliteit voor senioren een belangrijk doel voor Veilig Verkeer Nederland.

In een theorieles wordt u door een instructeur van Verkeersschool Kees van Iersel op de hoogte gebracht van de veranderde verkeers- en gedragsregels. Zeer nuttig om uw geheugen op te frissen en nieuwe kennis op te doen

Naast deze theorielessen is er gelegenheid om met een rijinstructeur een uur in een lesauto te rijden en de kennis in praktijk te brengen.

Er is een rijsimulator waar je als deelnemer plaatsneemt in een professionele autostoel achter drie 32″ beeldschermen. Je waant je in een auto omdat alles aanwezig is, van stuurinrichting, versnellingspook, alle 3 de pedalen, spiegels en de autogordel. Door een instructeur wordt o.a. uw reactiesnelheid gemeten.

Deelnemers kunnen een parcours afleggen op een e-bike om de voor- en nadelen van verschillende soorten elektrische fietsen te ervaren. Fietsplezier Michel v.d. Wetering geeft desgevraagd advies over welke fiets het best bij u past.

Novadic Kentron geeft informatie over geneesmiddelen en alcohol bij ouderen in het verkeer. Alcohol heeft een interactie met veel medicijnen, waardoor het effect versterkt of verzwakt kan worden. Bepaalde medicijnen werken daardoor slechter of juist heftiger en combinatie met bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen is zeer gevaarlijk.

Een opticien en een audicien van Hoogstede Optiek & Horen uit Nistelrode zijn aanwezig om ogen en oren te testen en indien nodig, hierover advies te geven

Een gespecialiseerd fysiotherapeut van FysioCentrumHeesch geeft voorlichting over vitaal ouder worden/zijn. Eén op de drie 65-plussers valt elk jaar tenminste één keer. Het probleem bij ouderen is dat bij hen de gevolgen vaak ernstiger zijn, zoals bot- of gewrichtsbreuken of onzekerheid en angst om weer te vallen. Actieve lichamelijke beweging heeft positieve gevolgen voor het valrisico. Bewegen is ook heel belangrijk voor ons denkvermogen en geheugen. Bewegen maakt lichaam en geest sterk.

Van de deelnemers wordt een bijdrage gevraagd van € 10,00 voor het theoretisch deel (incl. theorieboekje) en  € 20,00 voor het volgen van het praktijkdeel zowel als het theoretische deel (incl. theorieboekje en lunch).

Als u zich inschrijft voor zowel de theorie- als de praktijkles moet u er rekening mee houden dat u de hele dag aanwezig bent. Zonder de praktijkles kunt u uw voorkeur aangeven voor de voor- of namiddag.

U kunt zich voor deze verkeersdag aanmelden bij het secretariaat van VVN afdeling Maasland, liefst per mail,  info@vvn-maasland.nl met vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer, aan welk programma u deel wil nemen (theorie of theorie + praktijk) en uw voorkeur voor de voor- of namiddag wanneer u alleen theorie volgt. Wanneer u deelneemt aan de praktijk, geef dan ook aan of u wilt rijden in een schakelauto of een automaat. Exacte tijden worden t.z.t. nog doorgegeven.

U kunt zich ook telefonisch aanmelden: 06 51 58 07 38

Inschrijving staat open voor iedereen uit de gemeenten Oss en Bernheze.

De opfriscursussen van Veilig Verkeer Nederland hebben een informatief karakter en zijn dus geen examen. Het opfrissen van de verkeersregels is broodnodig voor iedereen die aan het verkeer deelneemt.

Informatie projectleiding: Jan Huijbers 06–51 580 738 of Ine van Aarssen-Janssen 06–30  738 485