16-04-2016

Verkeersdag 16 april 2016 Ravenstein groot succes!

 

 

Verkeersdag in teken van campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden!’

De door VVN afd. Maasland (regio Oss) georganiseerde verkeersdag werd een groot succes, mede dankzij diverse medewerkende partijen. De actie stond in het teken van ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden!’ Het thema voor 2016 – ALERTHEID – kwam op deze dag duidelijk naar voren. Aanleiding voor deze dag was het verzoek van KBO Ravenstein aan VVN afd. Maasland om het dodehoekproject ook voor senioren te organiseren. Dit leidde tot een groots opgezette verkeersdag in Ravenstein. Op de locatie: Schaafdries 50, kleurde het op de dag zelf al vroeg geel/oranje door de veiligheidshesjes van de vele enthousiaste vrijwilligers. Mede dankzij hen verliep de dag vlekkeloos! Alle bezoekers mochten gratis deelnemen aan de activiteiten. Om 11 uur werd het startsein gegeven door wethouder Gé Wagemakers van de gemeente Oss, (tevens regionaal ambassadeur verkeersveiligheid van de campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden!’) en voorzitter van VVN district Noord-Brabant Paul Gondrie.

Veelzijdig programma

Mede door het veelzijdige programma voor alle leeftijdscategorieën en uiteraard het mooie weer, kwamen veel belangstellenden een kijkje nemen.

 • Bezoekers mochten achter het stuur van een rijsimulator zijn/haar rijvaardigheid testen onder alle (weers-)omstandigheden. Dat dit niet altijd een positieve uitslag gaf, bleek uit het resultaat. Duidelijk is dat je onder alle omstandigheden ALERT moet blijven in het verkeer.
 • ‘De Fietsmaker’ Ravenstein was aanwezig met een stand en stelde e-bikes ter beschikking om een proefrit te maken. Dit bleek een groot succes. De nieuwste voorlichtingsfilm over de e-bike van VVN afd. Maasland, in samenwerking met de gemeente Bernheze, werd ook getoond.
 • In de educatieve verkeerstuin mochten kinderen rijden in een skelter. Er ontstond filevorming door de lange rij kinderen die een rit wilde maken in een van de skelters op het parcours. Er waren diverse verkeerssituaties uitgezet waarbij de nodige verkeersborden, zebrapad en verkeerslichten uiteraard niet mochten ontbreken. Zelfs de peuters mochten rijden op een voertuig op een speciaal voor deze leeftijdscategorie uitgezet parcours.
 • Van den Udenhout stelde een auto met dubbele bediening ter beschikking om, onder begeleiding van een politieagent, te rijden in een auto met alcohol- en drugsbril op. Dit om te ervaren dat deelnemen aan het verkeer met alcohol en/of drugs, echt niet kan!
 • Veel kinderen voelden zich een echte politieagent(e) omdat ze als zodanig verkleed in een politiewagen mochten plaatsnemen. Hierbij kregen ze uitleg van een echte politieagente.
 • De brandweer was met 2 voertuigen aanwezig. Kinderen mochten zich verkleden als brandweerman/-vrouw en natuurlijk met water spuiten. Een hele ervaring! De brandweerlieden verleenden vol enthousiasme hun medewerking aan deze dag.
 • Bezoekers konden in de praktijk ervaren hoe groot de dode hoek bij vrachtwagens en landbouwvoertuigen is. Door CUMELA werd op deze dag aandacht geschonken aan veiligheid rondom landbouwvoertuigen. Deze organisatie gaf uitleg over de interactieve e-learning, ontwikkeld om alle leerlingen, werknemers en werkgevers in de agrarische sectoren te informeren hoe zij kunnen bijdragen aan veiliger landbouw- en bouwverkeer. De e-learning bevordert veilig gedrag op de openbare weg. De lesmodule informeert, laat oefenen en maakt bewust.
 • ABEMEC was aanwezig met een lestractor en kipper. Er werd uitleg gegeven over het behalen van een erkend T-rijbewijs.
 • Trudy van der Graaff gaf heel enthousiast een skateclinic aan belangstellenden. Zij leerde deelnemers o.a. valtechnieken.
 • Veilig fietsen werd onder de aandacht gebracht door een clown op een hoge fiets die duidelijk maakte hoe belangrijk alert zijn in het verkeer is.
 • Op deze dag vond ook de prijsuitreiking van het project voor scholieren van basisscholen De Bogaard en Ravelijn te Ravenstein, Schrijverke Herpen en Vier Heemskinderen Dennenburg plaats.

VVN afd. Maasland blijft zich inzetten voor de campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden!’.

Video impressie gemaakt door Omroep Walraven