Verkeersdag Senioren

Senioren worden in het verkeer meer en meer een onzekere weggebruiker. Verkeersregels zijn minder goed bekend en nieuwe vervoersmiddelen zoals de e-bike vereisen een aangepast verkeersgedrag. Geleidelijk aan nemen ook belangrijke functies in het lichaam af: vermindering van gehoor, zicht en reactievermogen.

Steeds meer senioren blijven tot op hoge leeftijd rijden in de auto. Bijscholing is daarom nodig om hen te helpen voor zichzelf en de ander veilig aan het verkeer deel te nemen.

Er worden in het voor- en najaar verkeersdagen georganiseerd voor senioren in en bij het Hooghuis Mondriaan College in Oss.

Deelnemers worden op de hoogte gebracht van de nieuwste verkeersregels en oude kennis wordt nog eens behandeld. Turborotondes, snelweg, voorsorteervakken en de taal van de weg komen o.a. aan de orde.

In een rijsimulator wordt de reactiesnelheid gemeten, er is informatie over de invloed van geneesmiddelen en alcohol bij ouderen in het verkeer, een opticien en audicien zijn aanwezig om ogen en oren te testen en indien nodig hierover advies te geven, senioren kunnen een parcours op een e-bike worden afleggen om de voor- en nadelen van verschillende soorten fietsen te ervaren en te wijzen op de benodigde vaardigheden om veilig voor zichzelf en anderen deel te kunnen nemen aan het verkeer, een fysiotherapeut meet functies in het lichaam en geeft informatie hoe langer fit te blijven.

Tijdens de dag kan de kennis in praktijk gebracht worden d.m.v. het rijden in een lesauto met instructeur.

Kosten

Het theoriedeel duurt een halve dag waarbij u kunt kiezen tussen de voor- en de namiddag. De kosten voor het theoretisch deel bedragen € 10,= (incl. een theorieboekje)

Wanneer u kiest voor het praktijkgedeelte (en de theorie) bent u de hele dag, van 8.15 tot 16.00 aanwezig.  De kosten bedragen dan € 20,= (incl. het theorieboekje en een lunch)