Nu èn straks, veilig naar school

Een veilige route naar school

Een lesmethode voor een veiligere school-thuis-route voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en de brugklas van het middelbaar onderwijs.
Na de zomervakantie gaan de brugklassers massaal op de fiets naar hun nieuwe school. Vaak gaan de kinderen dan voor het eerst, alleen of in groepjes, naar een andere schoolomgeving en krijgen daarbij te maken met onbekende verkeerssituaties. Mede daardoor komen er ieder jaar weer kinderen op de school-thuis-route om het leven en raken er honderden gewond. Alleen al in de gemeente Oss waren er in de periode 2003 – 2005 vier dodelijke ongevallen en zo’n 230 letselongevallen waarbij fietsers betrokken waren.

Het project

Het project Nu èn straks, veilig naar school spoort de leerlingen van het basisonderwijs aan om op een actieve en moderne manier na te denken over de school-thuis-route.  Ze kunnen de route dan goed voorbereid en actief gaan verkennen om na de vakantie veilig naar de nieuwe school te gaan.

Hoe werkt het?

In de periode vóór de zomervakantie wordt aan de leerlingen van de groepen 8 van alle basisscholen in de gemeenten Oss en Bernheze kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal aangeboden. Het project Nu èn straks, veilig naar school stopt echter niet bij het basisonderwijs. Ná de zomervakantie wordt de brugklasser op de nieuwe school een opfriscursus aangeboden.  Hiervoor zijn niet alleen de scholen voor voortgezet onderwijs in de eerder genoemde plaatsen in beeld , maar ook die in de aangrenzende gemeenten.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van dit project, de Rotary Club in Landerd en het Land van Ravenstein en de afdelingen Maasland en Landerd van Veilig Verkeer Nederland, hopen in het belang van de scholieren een zo’n breed mogelijk draagvlak te krijgen. Een groot aantal vrijwilligers participeert inmiddels in dit project.

Projectnaam
Nu en straks, veilig naar school!

Doelgroep

 • Leerlingen uit groep 8 van het Basisonderwijs
 • Leerlingen uit de brugklas van het Voortgezet Onderwijs

Projectperiode

 • Basisonderwijs: Einde schooljaar groep 8
 • Voortgezet Onderwijs: Aanvang schooljaar 1

Stuurgroep
Rotary Schaijk – Land  van Ravenstein VVN, afdeling Maasland VVN, afdeling Landerd.

Doelstelling
Een goed voorbereide leerling, die de eigen school-thuis-route zo veilig mogelijk aflegt.

Product
Een diversiteit aan producten afgestemd op de doelgroep (b.o. of v.o.) waarbij in het ontwikkeltraject wordt gedacht aan lesbrieven, audiovisueel materiaal, workshops, eigen presentaties en andere eigentijdse interactieve werkvormen middels de digitale middelen. In de te ontwikkelen producten zal zelfwerkzaamheid en de eigen persoonlijke leerervaring duidelijk aanwezig zijn.

Succesfactoren

 • Bewustwording van de noodzaak
 • Verkeerseducatie
 • Goede organisatie
 • Herkenbaarheid bij groot publiek
 • Media aandacht
 • Samenwerking van alle partijen
 • Steun vanuit de verkeersouders

Toekomstplannen
Om de duurzaamheid van dit project te garanderen zal de uitwerking een professionele uitstraling en een verantwoorde inhoud dienen te hebben. Draagvlak vanuit het netwerk in combinatie met kwaliteit van producten zorgt voor de duurzaamheid van dit project.

Klik hier om direct naar de website van het project te gaan

Klik hier om direct naar de routes te gaan

Bekijk hier de promofilm van dit project.

Meer informatie info@vvn-maasland.nl

Projectleiding

René Hilker