23-01-2017

Première poppenvoorstelling ‘Linke soep’ voor groepen 1, 2 en 3.

Op vrijdag 20 januari 2017 vond de première plaats van een nieuwe voorstelling van VVN afd. Maasland (regio Oss) over verkeersveiligheid. De voorstelling met de voor zich sprekende titel “Linke soep” is gericht op kinderen van groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs. Marian Oosting is de poppenspeelster die vanuit haar poppentheater Poppenjans al jarenlang de voorstelling “Kijk Uit!” voor onze afdeling Maasland in het basisonderwijs uitvoert.

De nieuwe voorstelling gaat dit keer over:

  • het gevaar van grote voertuigen in het verkeer
  • het belang van veilig spelen op het trottoir
  • de eerste kennis over enkele verkeersborden die voor kinderen van deze leeftijd al van belang zijn
  • en het gevaar van elektrische fietsen en auto’s die door hun snelheid en geruisloosheid extra aandacht nodig hebben van de verkeersdeelnemers.

Marian Oosting presenteerde de nieuwe voorstelling op basisschool Het Molenveld te Berghem. In de voorstelling beleeft het varkentje Speknek allerlei avonturen. Heel aansprekend is het reisje met de bus waar de kinderen actief een rol in krijgen en waar aan de chauffeur gevraagd wordt of hij de fietsers en voetgangers uit zijn raam en spiegels altijd kan zien. Opmerkelijk bij de première was het bewustzijn van de kinderen van de dode hoek. Goed dat er op scholen en thuis al regelmatig aandacht besteed wordt aan de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. Ook de kennis over verkeersborden was bij de kinderen aanwezig. Het gevaar is niet altijd de aanwezige kennis bij de verkeersdeelnemers, maar het gedrag. Je kunt wel weten hoe de regels zijn, maar bewust zijn van de gevaren om je heen als je de regels niet volgt, is essentieel.

De voorstelling wordt gegeven in een kleurrijk decor dat wisselt van kleur afhankelijk van de scene waarin gespeeld wordt. Muzikaal werden door Ludwig Attevelt de liedjes van de poppenspeelster begeleid en hij zorgde daardoor voor een boeiende overgang van de scenes.

De voorstelling werd ingeleid door een woordje van de voorzitter Jurrien van der Veer. Hij memoreerde in zijn betoog de recente artikelen in de krant over de toename van het aantal verkeersdoden in de provincie Noord-Brabant. Ondanks de ambitie middels de actie ‘Nul verkeersdoden’ steeg het aantal dodelijke ongevallen vorig jaar met 9%. Van der Veer benadrukte nog eens dat daardoor scholing en educatie de komende jaren meer en meer aandacht vragen van beleidsmakers.

VVN afdeling Maasland is dan ook blij met de nieuwe voorstelling ‘Linke soep’. Deze voorstelling zal op de scholen zeker met waardering worden ontvangen. Natuurlijk bloemen voor Marian en Ludwig voor hun inzet voor dit project. Ons bestuurslid Evi Schuurmans werd door de voorzitter ook nog even in het zonnetje gezet voor haar jarenlange inzet voor VVN afdeling Maasland en haar werk voor dit project ‘Linke soep’.

Attentie: u kunt ‘LINKE SOEP’ reserveren via linkesoep@vvn-maasland.nl

Met dank aan Elly van der Sloot (Berghem in Beeld) voor de foto’s!