30-04-2018

Parkeerplaats De Wal voor éven een racecircuit

Uit Brabants Dagblad Rachelle Suppers.

Racen als Max Verstappen, voelen hoe het is om over de kop te vliegen met je auto en je reactievermogen checken. Parkeerplaats de Wal veranderde zaterdag voor even in een racecircuit.

Een mooiere dag kan Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maasland (Oss en Bernheze), zich nauwelijks wensen. Strakblauwe lucht, boven de twintig graden en dus drukte in het Osse centrum. ‘Grid girls’ in strakke zwarte jurkjes delen met een brede glimlach bonnetjes uit voor een gratis Italiaans ijsje uit de foodcaravan van Tante Sannie. Die ijsjes gaan er wel in met dit weer.

Reactievermogen

Het racecircuit dat VVN heeft gecreëerd wordt geopend door wethouder Gé Wagemakers en hiphopdanseressen van dansstudio Remix. De provinciale actie ‘Brabant gaat voor NUL VERKEERSDODEN’ draagt dit jaar het thema ‘Snelheid’.  Voor VVN zit de uitdaging in het overbrengen van bewustwording rondom deze snelheid. ,,Hier kun je bijvoorbeeld een remreactietest doen, om te kijken hoe snel je reactievermogen is”, vertelt projectleider Jan Huijbers terwijl hij een rondleiding geeft over het terrein.

Net als Max

Ook kan er geracet worden in de auto van Max Verstappen, door middel van een racesimulator. ,,Dat is een beetje de moraal van dit evenement, hè. Racen doe je op het circuit”, grijnst Jory van Tuijl die namens rijschool Kees van Iersel een oogje in het zeil houdt bij de racers en hun scoretijden bijhoudt.

,,De brandweer laat zien hoe je iemand uit een beknelde auto kunt bevrijden, de Koninklijke Marechaussee laat zien wat voor wagens zij rijden en natuurlijk is de EHBO er ook bij”, vervolgt Huijbers zijn route. In het midden ook een peperdure Tesla, een wedstrijd racebanden wisselen én misschien wel het pronkstuk van de dag: de kantelsimulator.

Op z’n kop

In deze kantelsimulator kun je ervaren hoe het voelt als je auto over de kop slaat en wat vooral belangrijk is: hoe kom je er uit? ,,Ik dacht: ik maak gewoon mijn gordel los en laat me vallen”, vertelt Dylan van Vugt nadat hij met professionele instructies uit de gekantelde wagen is ‘ontsnapt’.

Maar dat is dus eigenlijk het laatste wat je moet doen, weet hij nu. ,,Je moet je voeten op het plafond zien te zetten, dan pas de gordel losmaken”, weet hij nu. De ervaring leek in niets op wat hij verwacht had. ,,Je voelt hem wel als je daar hangt, hoor, die gordel.”Misschien kan hij in de praktijk nog ooit wat met deze ervaring doen, gezien hij ook bij de vrijwillige brandweer in Oss actief is.

Lesmond Prinsen, eigenaar van de kantelsimulator, vindt zijn werk machtig mooi en kijkt tevreden toe. ,,Het is een hele beleving, je geeft de mensen iets mee naar huis.” En hij verzekert: ,,Iedereen komt veilig uit de auto.”

Wie durft mag nog een verkeersquizje invullen. De ‘grid girls’ zien er streng op toe dat hierbij niet stiekem een mobiele telefoon wordt gebruikt om de antwoorden op te zoeken. De prijzen zijn dan ook niet mis: het behalen van een rijbewijs én een ritje in een Ferrari. De prijswinnaars werden aan het einde van de dag bekend gemaakt.

'N impressie