01-07-2017

Koninklijke onderscheiding voor Ine van Aarssen-Janssen

Op vrijdagmiddag 30 juni 2017 ontving onze secretaris Ine van Aarssen-Janssen uit handen van loco-burgemeester Ge Wagemakers een koninklijke onderscheiding.

In 1988 is mevr. Van Aarssen-Janssen betrokken geraakt bij BS De Polderhof als verkeersouder. In die tijd heeft ze zich samen met dhr. Lou Pinckaers, directeur van de school, en dhr. Hans Ceelen van de politie ingezet voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom de school. Met name de veiligheid op de Looveltlaan kreeg in die tijd veel aandacht.

Op 23 februari 1999 werd mevr. Van Aarssen-Janssen de 1000 ste verkeersouder in Nederland.

Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van het toenmalige POV ( Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid) ontving de gemeente Oss een subsidie van f. 100.000 voor het aanleggen van verkeerslichten op de Looveltlaan.  Succesvolle lobby dus van de school en de inzet van Mevr. Van Aarssen-Janssen.

Het juiste moment waarop Mevr. Van Aarssen-Janssen lid werd van het bestuur van VVN Oss is moeilijk vast te stellen. Zeker is dat zij al in 1994 genoemd wordt in notulen van onze afdeling. Gegevens voor die tijd kan ik niet vinden.

M.i.v. 1 februari 1995 is mevr. Van Aarssen-Janssen benoemd tot secretaris van het bestuur van VVN.

Naast het secretariaat is ze vanaf die tijd nauw betrokken bij de Jeugdverkeersproef ( nu verkeersexamen), verkeersbrigadiers, en acties als “Wij gaan weer naar school”.

Met het project “Verkeer in, Walkman uit” werd VVN afdeling Oss goed op de kaart gezet. Samen met de GGD werd dit project mede door haar aansturing opgezet. Een ernstig dodelijk ongeval op een spoorwegovergang in Berghem veroorzaakt door het gebruik van de walkman van een middelbare scholier tijdens dit project maakte veel indruk bij de leerlingen.

In nauwe samenwerking met de politie  (Toon de Klein) werd het plan opgepakt een dodehoek project op te starten. Op 8 november 1999 kwam een eerste voorlichtingsfilm gereed.

Dit project was zeer succesvol en kreeg belangstelling van het ministerie en werd zelfs bekend tot in België toe.  (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid en de gemeente Oudenburg)

In 2003 werd een nieuwe film geproduceerd die tijdens een grote meeting in Cultureel Centrum De Groene Engel door gedeputeerde Mevr. May-Weggen met lovende woorden gepresenteerd werd.

Nadien groeide het project en momenteel nemen alle scholen in het werkgebied van VVN afdeling Maasland er aan deel.

Mevr. Van Aarssen-Janssen heeft tot heden bij veel projecten van VVN een initiërende rol vervuld. Zij is in staat om een goede organisatie neer te zetten van projecten en evenementen. In haar rol bindt zij partijen als overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om in gezamenlijkheid te werken aan verkeersveiligheid.

De afgelopen jaren werden wederom tal van evenementen als de Brabantse verkeersdag, de verkeersdag in Ravenstein, de deelname aan de Heesche dag, het zestig jarig jubileum op het Walplein in Oss, de dag van de logistiek mede door haar organisatietalent succesvol uitgevoerd.

Kenmerkend voor haar is de vasthoudendheid om projecten gerealiseerd te krijgen en daarbij al werkenderwijs meer en meer personen en activiteiten toe te voegen aan een basisplan van een evenement of project.

Ook bij eigen gezondheidsproblemen of in haar eigen familie blijft verkeersveiligheid een van haar prioriteiten.

Je kunt mevr. Van Aarssen-Janssen niet missen…..haar telefoon gaat altijd en bij de uitvoering van projecten is zij herkenbaar aan haar fototoestel waarmee ze honderden foto’s maakt.

Na afronding van projecten kenmerkt zij zich door haar attente bedankjes aan de vrijwilligers. De vrijwilligers van het dodehoek project ( chauffeurs) hebben haar dan ook hoog in het vaandel staan. In 2017 wordt het twintig jarig bestaan van dit project ook gevierd.

Afdeling Maasland mag zich gelukkig noemen met haar betrokkenheid bij verkeersveiligheid. Al 28 jaar actief voor een verkeersveilige leefomgeving in Oss en omgeving.

Eigenlijk wordt ze ook wel stiekem  “de moeder van de afdeling” genoemd.

 

 

Jurriën van der Veer

Voorzitter VVN afdeling Maasland.