27-10-2008

Intensieve controles op verlichting in hele regio: Losse lampies mogen ook!

Onder het motto ‘Val op! Daar kun je mee thuis komen’ zal de politie in de regio Noordoost Brabant de komende maanden intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. Vanaf 1 november gelden er nieuwe regels voor fietsverlichting. Losse lampjes mogen vanaf dan ook zichtbaar worden gedragen, bijvoorbeeld op de kleding. De actie start op maandag 20 oktober en loopt tot en met 16 januari.

De actie richt zich met name op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens de hele handhavingperiode zal meteen verbaliserend worden opgetreden. Voor en/of achter geen licht kost € 20. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen kost eveneens €20. Goed gedrag wordt beloond. Elke gecontroleerde fietser. mét goede fietsverlichting of goed zichtbaar gedragen verlichting kan een kleine attentie krijgen. Door middel van berichten in kranten en informatie op scholen wordt de verlichtingsactie aangekondigd en worden de nieuwe regels uitgelegd.

Veilig Verkeer Nederland voert tijdens de actieperiode zo veel mogelijk preventieve fietsverlichtingscontroles uit. Alle scholen in de regio ontvangen een lesbrief over fietsverlichting met aandacht voor de nieuwe regels en alle scholieren worden uitgenodigd mee te doen met de grote prijsvraag ‘Val jij op?’ In het basis onderwijs maken de leerlingen posters waarmee ze anderen duidelijk maken waarom verlichting en zichtbaarheid in het donker zo belangrijk is. In het voortgezet onderwijs bouwen leerlingen aan een ‘gepimpte fiets’ die echt opvalt en daarmee zorgt voor een betere zichtbaarheid in de donkere maanden. De winnende scholen ontvangen hun prijs uit handen van het nieuwe Brabantse VerkeersVeiligheidteam.
De actie is een gezamenlijk initiatief van alle 10 gemeenten die in de regio Noordoost-Brabant samenwerken, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de provincie Noord-Brabant. Ook in de andere regio’s in Brabant wordt aan de actie aandacht besteed. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijkste doel van de actie dat we met zijn allen begrijpen dat als het schemerig genoeg is, het aandoen van je fietsverlichting er gewoon bij hoort. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Kortom, val op, daar kun je mee thuiskomen!