02-11-2017

Fietsverlichtingsactie 2017 op 2 november in Oss

Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland (regio Oss) in samenwerking met Fietsersbond afdeling Noordoost Brabant en Repair Café Oss.

Op donderdag 2 november van 16.00 tot 20.00 uur werd de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden bij De Groene Engel en in de bewaakte fietsenstalling bij het Centraal Station in Oss. Wethouder Wagemakers gaf om 17.00 uur bij De Groene Engel het startsein voor deze actie.

Het is in deze periode van het jaar extra belangrijk om aandacht te besteden aan het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de fietsers in het donker zonder licht rijdt. Juist dan gebeuren er ongelukken. Elk jaar worden tienduizend fietsers in het donker aangereden, meestal door een auto. Ruim vijfhonderd van hen raken hierbij per jaar zwaar gewond en zo’n veertig slachtoffers overleven het niet. Reden genoeg voor Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland  om samen met de Fietsersbond en Repair Café Oss de jaarlijkse fietsverlichtingsactie te organiseren en hier aandacht voor te vragen.

Ook de politie verleende aan deze actie haar medewerking: fietsers waarbij de verlichting niet in orde was, kregen de keuze tussen direct laten repareren of een bekeuring.

Een fietsendief liet zien hoe gemakkelijk het de dieven gemaakt wordt om een fiets te stelen. Krak en weg is uw mooie fiets! Wie dit met eigen ogen gezien heeft, denkt voortaan beter na bij het stallen van zijn kostbare fiets en gebruikt deugdelijke sloten.

Het Osje was, samen met John op zijn hoge fiets, aanwezig in het centrum. Ze vroegen hierbij aandacht voor deze actie door het uitdelen van lampjes, zadelhoesjes en spaakreflectoren.

Het deskundig team van Verboven Tweewielers uit Lith, vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afd. Maasland en de Fietsersbond verzorgden de reparaties bij De Groene Engel in het centrum van Oss. Kleine materialen waren gratis, voor koplampen, achterlichten en reflectoren werd een vergoeding gevraagd. Personen van wie de fiets gerepareerd was, kregen van VVN afd. Maasland een kleine attentie. Voor de wachtenden stond warme chocolademelk en erwtensoep klaar.

Repair Café verzorgde geheel gratis fietsverlichtingsreparaties (materialen werden gesponsord door ANWB) in de bewaakte fietsenstalling van de gemeente aan de Spoorlaan, tegenover het Centraal Station.

Bike+ repareerde verlichting tegen materiaalkosten in hun zaak aan de Obrechtstraat in Oss.

Naast het repareren van de fietsverlichting gaven de vrijwilligers ook handige tips over reparatie, verschillende soorten verlichting en veilig verkeer.

Dat deze acties nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers: bij ruim 80 fietsen werd de verlichting hersteld waarna zij veilig verder konden.

VVN afd. Maasland (regio Oss) blijft zich inzetten voor de campagne ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden!’ met in 2017 als thema ‘GA VOOR NIKS!’ Dus geen alcohol, medicijnen of drugs in het verkeer.