03-11-2017

Fietsverlichtingsactie 2017 op 3 november in Heesch

 

door Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland (regio Oss) en FIETSplezier Michel van de Wetering en in samenwerking met Fietsersbond afdeling Noordoost Brabant

Op vrijdag 3 november werd de fietsverlichtingsactie gehouden in Heesch. Aan deze actie verleende ook de politie haar medewerking: fietsers waarbij de verlichting niet in orde was, kregen de keuze tussen direct laten repareren of een bekeuring.

Het is weer vroeg donker en soms mistig en nat, dus tijd voor de fietsverlichtingsactie. Wethouder Rien Wijdeven (verkeer & vervoer) van gemeente Bernheze, ondersteunt de actie gezien de kwaliteit en toegevoegde waarde voor de inwoners van Heesch. Met o.a. hulp van politie, vrijwilligers van de Fietsersbond en in samenwerking met Fietsplezier Michel van de Wetering, had Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maasland, dit jaar ludieke acties bedacht.

Vrijdagmiddag en -avond 3 november waren er volop activiteiten bij de fontein in het centrum van Heesch. Er was een doorlopende show waarin aandacht werd besteed aan diefstalpreventie en waarbij werd gedemonstreerd hoe gemakkelijk het is om een fiets met slecht slot te forceren. Vrijwilligers gaven handige tips over reparatie, verschillende soorten verlichting en veilig verkeer. Ook konden mensen gratis hun fiets laten graveren en registreren. Uiteraard nadat gecontroleerd werd of de fiets niet gestolen was.

Leerlingen van basisscholen konden gratis een rugzakje met hun naam laten bedrukken. Met zo’n rugzakje voor gym- of overblijfspullen zijn ze veel beter zichtbaar in deze donkere dagen.

Tegelijkertijd werden er gratis reparaties aan de fietsverlichting uitgevoerd bij Fietsplezier Michel van de Wetering. Kleine materialen waren gratis, voor koplampen, achterlichten en reflectoren werd een vergoeding gevraagd. De wachtende mens werd hier voorzien van snert of chocomel en een kleine attentie.

Het is in deze periode van het jaar extra belangrijk om aandacht te besteden aan het belang van zichtbaarheid in het verkeer. De politie zal in de maanden oktober en november daarom ook extra controleren op fietsverlichting en zo nodig bekeuren. De hoogte van een boete van fietsen zonder verlichting bedraagt € 55,-.

Dat ook in Heesch deze actie zinvol is blijkt uit de cijfers: ruim 50 fietsers meldden zich om de verlichting te herstellen en konden daarna veiliger hun weg vervolgen.

VVN afd. Maasland (regio Oss) blijft zich inzetten voor de campagne ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden!’ met in 2017 als thema ‘GA VOOR NIKS!’ Dus geen alcohol, medicijnen of drugs in het verkeer.