17-03-2004

Dodehoekweken afgesloten op Bernadetteschool

‘Blije gezichtjes meer waard dan woorden kunnen zeggen’

Regio Oss 17 maart 2004

OSS – Na alle scholen van de gemeente Oss te hebben bezocht met het dodehoekproject, was donderdag de afsluiting op de Bernadette-school. “Dit is altijd een hele happening. De kinderen tellen de nachtjes dat ze nog wachten moeten voordat wij komen. Al die blije gezichtjes zijn meer waard dan woorden kunnen zeggen”, vertelt projectleidster Ine van Aarssen van 3VO, die dit project samen doet met Toon de Klein.
De projectgroep heeft er dit jaar 4 nieuwe bedrijven bij om de scholen te bezoeken met een vrachtauto. Donderdag kwam er echter ook nog een wagen bij van Van Kaathoven Milieu B.V. uit Sint-Oedenrode, die een vuilniswagen ter beschikking stelde. Ook Faassen transport was weer aanwezig. Er waren 6 vrijwilligers van het team aanwezig om de kinderen voorlichting te geven. Eerst werd in de klas een videoband vertoond, waarna de kinderen onder begeleiding in groepjes naar buiten gingen voor een praktijkles in en om de vrachtauto. Eén kind mag achter het stuur plaats nemen en met de andere kinderen loopt de instructeur om de vrachtwagen heen om te laten zien waar de dode hoeken zitten. Dit gebeurt in spelvorm. “We proberen de kinderen bij te brengen dat oogcontact heel belangrijk is. Het wordt aan de kinderen op een heel duidelijke en speelse manier uitgelegd. Dat er ook nog een bed in de vrachtauto zit, is voor veel kinderen echt een openbaring”, aldus Van Aarssen.
Voor kinderen van het speciaal onderwijs is de praktijk het allerbelangrijkst. Ze kunnen zo ervaren dat ze echt niet gezien worden, door zelf in zo’n vrachtwagen te mogen zitten. “Van de Bernadetteschool komen ook leerlingen zelf met de fiets naar school en is het voor hen zeker van groot belang dat er veel aandacht besteed wordt aan verkeerseducatie.”
Op verzoek van het onderwijzend personeel en tot plezier van de vrijwilligers mochten de kinderen waar het project donderdag niet voor ingepland stond, toch nog even in de cabine plaats nemen. Ine: “Het was bijna niet te zien wie er nu het meeste plezier had vandaag, de vrijwilligers van ons team of de leerlingen. Laten we het maar op beiden houden. Dit is zo’n dankbare groep om voorlichting aan te geven, ook voor ons is dit een dag om naar uit te kijken. Wij kijken nu al weer uit naar volgend jaar.”