07-02-2023

DODEHOEKPROJECT Bernheze BASISSCHOLEN VAN VVN AFD. MAASLAND IN COMBINATIE MET CUMELAPROJECT ‘VEILIG OMGAAN MET OPVALLEND LANDBOUWVERKEER’

Op maandag 6 februari opende gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen samen met wethouder Marius Tielemans van gemeente Bernheze het dodehoekproject in de gemeente Bernheze bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode.

VVN-afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert ook dit jaar haar dodehoekproject “This is my Life” voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer” (VOMOL).

Al ruim 25 jaar organiseert VVN- afd. Maasland het dodehoekproject voor de groepen 8 van het basisonderwijs in de gemeenten Oss en Bernheze. Voor de praktijklessen werden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet voor bezoek aan de scholen. Voor het tweede jaar worden op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode) gedurende twee weken de leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s EN landbouwvoertuigen i.s.m. CUMELA, de branche organisatie voor groen, grond en infra.

In een grote loods bij deze loonwerkbedrijven worden een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen worden verdeeld over de voertuigen voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook NIET ziet. Heel belangrijk is om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met de scherpe en puntige uitsteeksels.

Zeker voor leerlingen van groep 8 die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.

VVN afd. Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) blijft zich inzetten voor de campagne ‘BRABANT gaat voor nul Verkeersslachtoffers.’ Fijn dat ook CUMELA zich hierbij aansluit.

Bekijk hier de video impressie van het project.