22-10-2018

De vlag in top voor Basisschool St. Jozef in Lithoijen.

Een uitstekend initiatief van de werkgroep verkeer van de basisschool te Lithoijen en ondersteunt door de kernraad van Lithoijen om aandacht te vragen voor goede verlichting in deze komende donkere dagen. De werkgroep vraag ook aandacht van de loonwerkers en agrariërs om met hun grote voertuigen langzamer te rijden en rekening te houden met de andere weggebruikers. Maar ook andersom. Komt er een groot landbouwvoertuig je tegemoet, realiseer je dan dat de chauffeur ook echt de ruimte nodig heeft om je te passeren. Even opzij gaan staan en wachten tot het voertuig voorbij is. Dus zowel de chauffeur van de grote voertuigen incl. vrachtverkeer en de andere weggebruikers dienen met elkaar rekening te houden.

Tijdens de start van de verkeersweek mocht ik als voorzitter van de afdeling Maasland van VVN en als auditor van het Brabant verkeersveiligheidslabel (BVL) aan Mari van Kilsdonk als vertegenwoordiger van de raad en de gemeente een poster aanreiken waarop een aantal kinderen in overal op een tractor zichzelf benoemen als de loonwerkers van 2030. Ze roepen chauffeurs van grote voertuigen op: “Willen jullie goed op ons letten? Rijdend bellen? NEE.  25 km per uur maximaal en rustig rijden? JA! “  Namens zijn loonbedrijf stond Ad van Leuken met een voertuig voor de school en de kinderen konden achter het stuur kruipen om zo een indruk te krijgen van wat de chauffeur wel of niet kan zien.

De leerlingen van de school hadden in de vakantie tal van creatieve dingen bedacht om veilig over de straat te kunnen lopen en fietsen. Ik mocht samen met Mari van KIlsdonk  en Ad van Leuken een keuze maken uit de bedenksels van de kinderen. Wat een leuke ideeën. Uit iedere groep werd een winnaar gekozen en de hele groep kreeg ook een verkeersprijs cadeau. De school heeft voor de gehele week een programma samengesteld en sluit de week af met de voorstelling RoodGroen.

Na een gemeentelijk overleg ontving wethouder Joop van Orsouw uit handen van Mari van Kilsdonk de poster van de actie met het verzoek om als gemeente het initiatief uit Lithoijen en VVN te gaan ondersteunen.

Namens afdeling Maasland van VVN en het Brabants Verkeersveiligheidslabel dank aan de inzet van de werkgroep bestaande uit Anneke Ceelen, Marlon Kasbergen en Ron Baur.   Compliment.

De gemaakte banners, flyers en poster zullen volgend jaar ook uitgezet gaan worden in het hele werkgebied van de afdeling. Zo gaf wethouder Rien Wijdeven van gemeente Bernheze al aan dit graag ook in Bernheze in de kleine kernen te gaan uitvoeren met VVN.

Jurriën van der Veer

Voorzitter VVN afdeling Maasland

Auditor Brabants Verkeersveiligheidslabel Provincie Noord Brabant

Sectie titel