06-02-2013

BOB-actie: ‘Petje af voor BOB!’

Simulatietest met autoriiden onder invloed

OSS – Op het ROC de Leijgraaf in Oss zit de doelgroep van Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland, regio Oss (VVN), voor alcohol en het verkeer. De leeftijd dat het rijbewijs gehaald wordt en elk weekend benut wordt om te gaan ‘stappen’, zeker nu met de carnaval.

Uit: De MooiBernhezeKrant  Woensdag 6 februari 2013

Op 29 januari was het druk in de • aula van de school, vooral bij de simulator die VVN inzet om jongeren te laten ervaren hoeveel invloed alcohol op het rijgedrag heeft, bij een normale snelheid en een alcoholpromillage van 0,5 – 0,8. Iedereen wilde dat ervaren. De eerste 600 meter gaf het beeld een zicht zoals dat is zonder alcohol. Vervolgens werd het alcohol promillage ingebracht en was het zicht overeenkomstig.

Het viel niet mee
De aftrap werd gedaan door Prins Edward 1 e van Oss en voorzitter ROC, Peer van Summeren, onder toeziend oog van Voorzitter VVN Jurrrien van der Veer. Daarna konden de leerlingen van het ROC bij toerbeurt ervaren hoe goed ze de auto onder controle hielden met ‘een slok op’. Dat bleek niet mee te vallen. Ook uw verslaggever maakte er een puinhoop van. Gelukkig heeft deze tijdens de carnaval de BOB-pet op die werd uitgereikt aan iedereen die aan de simulatietest deelnam. Ook tijdens de carnaval zal de VVN actief aandacht vragen voor alcohol en het verkeer. Er worden ‘Petje af voor Bob’ petjes uitgedeeld en BOB-sleutelhangers.

Alcohol en verkeer; een slechte combinatie

Een ervaring rijker
Bas Odijk uit Heesch had duidelijk niet voldoende rijervaring. Hij zag verkeer niet aankomen door de hoge snelheden die hij haalde. Gelukkig heeft hij nog aardig wat lessen te gaan voordat hij 18 is en zijn rijbewijs kan halen.
Jan van Schijndel uit Heesch reed snel door. De snelheid voelde voor hem normaal aan, maar naargelang de simulatie de invloed van alcohol liet voelen, was zijn reactie te laat, moest hij continue corrigeren en leidden de gesprekken hem teveel af. Het gevolg waren 4 botsingen, stoepranden die meegenomen werden en fraaie slaloms door de straten. Gelukkig kruipt hij nooit met alcohol op achter het stuur. Ook voor Abdullah Mayda uit Heesch, die dinsdag op rijexamen ging, was de test ontnuchterend. Hij reageerde te laat, ondanks zijn beheerste snelheden. Zelf gaat hij met vrienden uit met openbaar vervoer, na thuis alvast ingedronken te hebben. De stoepranden hebben het deze dag flink moeten ontgelden, auto’s langs de route zijn total loss en de heren zijn een ervaring rijker. Hoewel de studenten allemaal uitgaan van het voorrangsrecht van de regels, zonder in acht te nemen wat hoffelijkheid in het verkeer kan betekenen, hebben allen ingezien dat alcohol en rijden slecht te combineren zijn. VVN gaat in 2014 veel aandacht schenken aan jongeren achter het stuur.
VVN afd. Maasland (regio Oss) blijft zich inzetten voor de campagne ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden!’ Dankzij het enthousiasme van het team vrijwilligers, in samenwerking met bedrijven en scholen, blijft deze VVN-afdeling ‘van de NUL een punt’ maken!