06-06-2021

Basisschool De Polderhof heeft de primeur van een nieuw project van VVN afdeling Maasland

Vanaf een jaar of 9 gaan kinderen steeds vaker zelfstandig het verkeer in op de fiets. Niet alleen naar school, maar ook naar sportclub, stad of bibliotheek. Vaak is ’s morgens of tegen de avond, soms is het ook nog slecht weer. Voor automobilisten hèt moment van de dag waarop zij gehaast naar huis rijden. Maar ook hèt moment van de dag om een kind op de fiets over het hoofd te zien.

Met dit project wil VVN Maasland zowel kinderen als hun ouders informeren over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van fietsverlichting. Maar bovenal wil VVN Maasland iedereen aan het denken zetten en de gevaren laten zien van slecht zichtbaar zijn op de fiets. Voldoende zichtbaar zijn op de fiets is iedere dag en voor iedereen belangrijk. Voor kinderen is dit van nog groter belang, omdat zij doorgaans kwetsbaarder zijn in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland (Oss en Bernheze) heeft een 3D film gemaakt door op verschillende plaatsen in de regio opnamen te maken van fietsers die wel en geen verlichting voerden. De opnamen zijn gratis te gebruiken op het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, maar ook voor bv KBO’s, fietsclubs en anderen geïnteresseerden. “We hebben ruim twee jaar aan dit project gewerkt. Met een 360 graden camera zijn er opnamen gemaakt op de fietsstraat en bij rotonde Het Woud. Op de opnamen is duidelijk te zien dat de problematiek van het voeren van verlichting echt aandacht verdiend!”  Er is nu een set van 6 Virtual Reality brillen beschikbaar”, vertelt Jan Huijbers’ vice-voorzitter van afdeling Maasland van VVN.

Op basis van een inhoudelijk wensenpakket van afdeling Maasland werd door Martijn Bos met zijn bedrijf “Afdeling Weten” een technisch concept gemaakt en uitgevoerd.

Dit project is opgenomen in het programma-aanbod van afdeling Maasland en officieel in gebruik genomen door basisschool De Polderhof. De Polderhof is een school die erg actief  is op het gebied van verkeersveiligheid. Niet voor niets mag de school het Brabants Verkeersveiligheidslabel voeren. Leerkracht mevr.  Mieke Heinemann heeft dit project dan ook opgenomen in het lesprogramma van de school.

Voor de leerlingen een eigentijds middel om te leren en te zien wat er aan de hand is op het gebied van wel of geen fietsverlichting voeren. De leerlingen waren enthousiast om met de VR brillen te werken. “Een schot in de roos en eigentijds”, complimenteerde zij VVN afdeling Maasland.

Jurrien van der Veer, voorzitter van afdeling Maasland en mede projectleider met Jan Huijbers beschrijft een persoonlijke ervaring tijdens de opnamen op de Lithoijense dijk. “We gingen opnamen maken vanuit de cabine van een vrachtwagen. Op de dijk twee fietsers met en zonder fluorescerende kleding. Het verschil was overduidelijk. Bijna ging het mis toen mijn echtgenote zonder reflectiekleding met een hondje ging wandelen en bijna overreden werd door een automobilist. De schrik zat er goed in. Daarna werd dezelfde wandeling gemaakt met een fluorescerend hesje en voor de hond een fluorescerende hondenriem.  Overduidelijk het belang van goede fietsverlichting en het dragen van hesjes en bij het uitlaten van honden ook middelen toepassen om de hond te laten opvallen.

De set van 6 VR brillen is in te zetten voor een klas van maximaal 30 leerlingen in 1 lesuur.

Zet de VR bril op en ervaar zelf hoe slecht je zichtbaar bent zonder deugdelijke fietsverlichting door middel van Virtual Reality brillen.