03-09-2023

ACTIVITEITENDAG VOOR DE VLUCHTELINGEN DIE IN DE GEMEENTE OSS WORDEN OPGEVANGEN.

VVN afdeling Maasland heeft in samenwerking met stichting ‘Thuis in Oss’ een speciale dag  georganiseerd voor de vluchtelingen die in de gemeente Oss worden opgevangen. Deze dag vond  plaats op zaterdag 2 september van 11 tot 15 uur. Locatie: voormalig belastingkantoor Oss.

De officiële opening vond plaats om 11.30 uur door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans, samen met Quick (mascotte VVN afd. Maasland) en kinderen van verschillende nationaliteiten. De burgemeester overhandigde aan 2 kinderen die de groep vertegenwoordigden, een speciale knuffel (Osje). Zij sprak met diverse bewoners en toonde oprechte belangstelling. Dit werd dan ook zeer gewaardeerd.

De projectleiding van VVN Maasland (Ine van Aarssen-Janssen en Jan Huijbers) had voor de diverse leeftijdscategorieën o.a. het volgende op het programma staan: de verkeerstuin waarbij met skelters het parcours afgelegd kon worden. Na afloop ontvingen de deelnemers een certificaat.

Om van deze dag een nog groter succes te maken, waren o.a. politie, Rode Kruis en de dierenambulance aanwezig met een speciaal programma. We hebben de doelgroep op een positieve manier laten kennismaken met de verschillende hulpdiensten.

De kinderen konden geschminkt worden bij ‘Tante Sannie’ (Peperkoekhuisje). Hier stond dan ook regelmatig een lange wachtrij.

Vanuit de provincie werden brochures uitgereikt “Veilig lopen en fietsen voor nieuwkomers in Nederland”. Hierin staat informatie in diverse talen over het verkeer in Nederland.

Mascotte Quick kan voorlopig vooruit met alle knuffels en high fives die hij van de kinderen heeft ontvangen. Quick is voor veel kinderen uit Oss en omgeving een begrip. Dit doordat het boekje “Quick helpt je veilig door het verkeer” van VVN Maasland, op alle scholen en kinderdagverblijven bekend is.

De projectleiding heeft veel leuke reacties ontvangen van de kinderen en hun ouders. Heel bijzonder om te zien dat kinderen, ook al spreken ze elkaars taal niet, elkaar toch begrijpen. Het thema SAMEN had niet beter uit kunnen pakken. Alle nationaliteiten maakten er SAMEN een onvergetelijke dag van en dat niet alleen op de dag zelf, maar ook tijdens de voorbereidingen.