05-01-2002

350 Osse kinderen in een dodehoek

3VO maakt op bedrijventerrein Vos opnames voor landelijke dodehoekposter.

Door Alex van Loon in Brabants Dagblad 25 januari 2002

Veel mannen in uniform, maar nog meer kinderen met fel oranje n1utsen, gisteren op het bedrijfsterrein van Vos Logistics in Oss. 3VO maakt er foto’s voor een nieuwe poster voor de dodehoek-campagne, die verspreid moet worden op alle basisscholen in het land.

Voor de gelegenheid heeft de Geffense firma Draad een heuse rotonde nagebouwd op het bedrijfsterrein van Vos Logistics in Oss. Allerlei bedrijven hebben belangeloos meegewerkt aan deze ochtend”. jubelt Ine van Aarssen van 3VO. Met gesloten beurzen.” In ruil daarvoor krijgen de bedrijven wel de nodige exposure.

Unox bijvoorbeeld leven de oranje mutsen, bekend van de jaarlijkse nieuwjaarsduik. De 350 leerlingen van basisschool De Korenaer zijn er• mee getooid, zodat op de foto gemaakt vanuit een helikopter van de Schaijkse ijzermagnaat H. Swanenberg een oranje Unox-gloed te zien is. Leraar Andre van Gessel van groep 8b van de Korenaer kijkt er ook van op. Ze hadden gezegd dat we ijsmutsen zouden krijgen, maar dat het dit soort exemplaren zouden zijn …”. Van Gessel is positief gestemd over het project. Sinds wij vijf jaar geleden pilotschool werden voor het project omtrent de dode hoek. zijn we er druk mee bezig. Het leeft heel sterk bij de kinderen, zeker nu het zo visueel wordt gebracht, Dat maakt het extra levendig.”

Grote attractie
Levendig zijn de schoolkinderen vooral vóór de fotoshoot. Door 3VO opgetrommelde hulpdiensten demonstreren dan hun kunnen aan de leerlingen. Ambulancepersoneel en brandweermannen zijn compleet in uniform aanwezig, maar het ME-busje van agent Arnold Burger is de grote attractie. Per groep van ongeveer twintig kinderen mogen ze de bus in, waarna Burger helm, schild en luidspreker demonstreert. “Laat het schreeuwen maar aan mij over, dat win ik toch wel van jullie”. toetert hij door de megafoon.

Problemen
Ook zulke voertuigen hebben problemen met een dode hoek, weten Tienie en Henny Veld van de Osse dierenambulance. “Er zit wel een binnenspiegel in onze wagen, maar die heeft weinig nut. Je rijd! puur op je buitenspiegels en dan kunnen fietsers en bromfietsers nog wel eens gevaarlijk opduiken.”
De 350 Osse kinderen die zich tijdens de helikoptervlucht keurig binnen de aangegeven dode hoek moeten houden, weten voortaan wel beter. Nynke Knippenburg (11) en Rad1el Schouten (12) hebben al in de les geleerd goed op te letten. ,,Wc hebben het verhaal gehoord van een kind dat aangereden werd en dat nu dood is. Daarvoor keken we al wel uit. maar nu helemaal.”