Succesvol pilotproject: dodehoek samen met gevaren van landbouwverkeer
Van 27 januari tot 6 februari organiseerden we, samen met Cumela, het dodehoekproject in combinatie met landbouwverkeer.
Dit jaar voor het eerst konden leerlingen van basisscholen in de gemeenten Oss en Bernheze kennismaken met de gevaren van grote voertuigen EN van landbouwvoertuigen. In 2 weken ervoeren 525 leerlingen van groep 8 het beperkte zicht van een chauffeur door zelf op de chauffeursstoel van een vrachtauto, een tractor en verschillende andere landbouwvoertuigen plaats te nemen. Ook een aantal KBO afdelingen uit beide gemeenten namen deel.
Vooral leerlingen van scholen buiten de stad Oss die volgend schooljaar meestal per fiets naar het vervolgonderwijs gaan, namen deel. Ze moeten dan veelal over wegen, vaak zonder vrijliggende fietspaden, die ook door landbouwverkeer worden gebruikt. Zowel leerlingen als leerkrachten waren enthousiast en gaven aan dat zo’n praktijkles niet alleen veel leuker is maar dat je er ook veel meer van leert omdat je het zelf ervaart.
Door een staking in het onderwijs bleven helaas meer dan 100 leerlingen verstoken van deze ervaring. Erg jammer !
Ook in de media kreeg het project veel aandacht:
De gevaren van een uitzwenkende ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt
OSS – Fietsers en landbouwvoertuigen vormen een gevaarlijke combinatie op de smalle polderwegen in Oss en omgeving. Elk jaar vallen er in Nederland een aantal doden en gewonden als gevolg van een ongeval met landbouwvoertuigen. In Oss en Bernheze willen ze daar een einde aan maken door scholieren, maar ook oudere mensen te laten ervaren hoe je als fietser moet omgaan met die enorme voertuigen.
Edith Verwegen 28 jan. 2020 Bron: BD
,,Waar zou jij gaan fietsen als je deze tractor met ploeg ziet”, vraagt Johnny van Vugt, akkerbouwer en loonwerker, aan een groepje leerlingen van basisschool De Blinkerd uit Oss. De kinderen aarzelen, achter de tractor of juist ervoor, misschien ernaast of zou je beter kunnen inhalen? Eerlijk gezegd hebben ze geen idee.
In de spiegels kijken
Een beetje duidelijker wordt het als de kinderen zelf in de tractor klimmen en Van Vugt vraagt of ze hun klasgenoten die achter de ploeg staan kunnen zien. Nee dus. En die houten pop die naast de tractor staat? ,,Nee, die had ik niet gezien”, moet een van de kinderen bekennen. Precies wat Van Vugt had gedacht. ,,Veel kinderen, maar ook oudere mensen op de fiets denken vaak: die tractorchauffeur ziet me wel. Maar pas als ze zelf in een tractor hebben gezeten en in de spiegels kijken, zien ze dat wij vaak niet kunnen zien wat er achter of naast ons rijdt.”
Van Vugt start de tractor met ploeg en rijdt een bochtje. Klets, de houten pop smakt tegen de grond. Sommige kinderen schrikken. Dat is dus wat er gebeurt als je dicht naast een tractor loopt op fietst en de ploeg zwenkt uit.
Gastles voor scholieren en KBO-leden
Johnny van Vugt hoopt maar dat de kinderen iets hebben geleerd van wat ze net hebben gezien. Van Vugt aarzelde geen seconde toen hij werd gevraagd om een gastlesje te geven aan scholieren en leden van de KBO uit Oss over het omgaan met landbouwverkeer. En zo is Van Vugt samen met nog een tiental vrijwilligers vandaag actief in een loods van het grondverzetbedrijf Gebroeders Van Erp in Oss. Komende dagen worden daar een paar honderd scholieren en tientallen KBO-leden ontvangen voor een les ‘dodehoek en omgaan met landbouwverkeer’. Een initiatief van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maasland en Cumela, de branche-organisatie voor ondernemers in groen, grond en infra.
Laten zien wat de dode hoek is
VVN Maasland is al zo’n 25 jaar bezig met het dodehoekproject voor basisscholen. ,,We gaan dan met een vrachtwagen en soms ook met een tractor of combine naar de scholen toe om kinderen te laten zien wat de dode hoek is”, legt Jan Huijbers van VVN uit. ,,Dit jaar hebben we het project gecombineerd met een project veilig omgaan met landbouwverkeer van Cumela. We hebben scholen uitgenodigd om naar het bedrijf van Gebroeders Van Erp te komen en daar praktijkles te volgen”, aldus Huijbers. ,,Volgende week zijn we vier dagen te gast bij Langenhuizen in Nistelrode waar we scholieren en KBO-afdelingen uit Bernheze ontvangen.”
Tips voor oudere fietsers
Want behalve op scholieren, richt VVN zich dit jaar ook nadrukkelijk op de oudere fietsers. ,,Veel senioren gaan in de zomer fietsen op hun elektrische fietsen. Prima natuurlijk, maar we zien ook elk jaar weer een aantal valpartijen. En zeker als de mensen in grotere groepen gaan fietsen, kun je gevaarlijke situaties krijgen”, weet Huijbers die behalve vrijwilliger bij VVN ook KBO-voorzitter is. ,,We willen die fietsers een flink aantal tips geven waar ze op moeten letten.”
Praktijkles werkt beter
Als het aan Huijbers ligt, wordt het project volgend jaar nog wat groter dan nu. ,,Het liefst zouden we alle scholen uit de hele gemeente Oss uitnodigen voor zo’n praktijkles, dat vergt wat werk voor 1500 kinderen, maar het zou wel mooi zijn.” Want, zoals docent Daisy Leijser van De Blinkerd zegt: ,,Zo’n praktijkles werkt echt beter dan een lesje op een werkblad.”
Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer
D’n Herd 2002 10-2-2020 www.thuisinhetnieuws.nl
VVN, afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert vanaf dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer” (VOMOL).
Al circa 25 jaar organiseert VVN afd. Maasland het dodehoekprojet voor ongeveer 50 scholen (70 groepen 8 van het basisonderwijs). Voor de praktijklessen werden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Dit jaar worden op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode) gedurende twee weken circa 700 leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s EN landbouwvoertuigen.
In een grote loods bij loonwerkbedrijven worden een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen worden verdeeld over de voertuigen voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook NIET ziet. Heel belangrijk is om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8, die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.
De leerlingen uit de gemeente Oss gingen op bezoek bij Gebroeders van Erp Grondverzet. Voor Bernheze werden de leerlingen ontvangen bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode van 3 t/m 6 februari.
Ook KBO-afdelingen in de Kringen Oss en Bernheze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke project. Door deze senioren wordt veel gefietst, zowel in groepsverband als
individueel. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van (polder)wegen die ook door landbouwvoertuigen gebruikt worden.
VVN afd. Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) blijft zich inzetten voor de campagne ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden!’ Fijn dat ook CUMELA zich hierbij aansluit.
DODEHOEKPROJECT I.C.M. GEVAREN LANDBOUWVERKEER VAN 27 JANUARI T/M 6 FEBRUARI IN OSS EN BERNHEZE
OSS donderdag 6 februari 2020 Brabant Nul Verkeersdoden
ma 27 jan 2020, 13:24 • 230 keer gelezen
VVN afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert vanaf dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer” (VOMOL).
VVN afd. Maasland organiseert al zo’n 25 jaar het dodehoekproject voor ongeveer 50 scholen (70 groepen 8 van het basisonderwijs). Voor de praktijklessen werden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Dit jaar krijgen circa 700 leerlingen van basisscholen praktijkles over de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s EN landbouwvoertuigen.
TWEE LOCATIES
De lessen zijn op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode). In een grote loods bij loonwerkbedrijven staan een trekker met oplegger en verschillende landbouwvoertuigen. In de week van 27 januari komen de leerlingen uit de gemeente Oss bij Gebroeders van Erp Grondverzet. Voor Bernheze worden de leerlingen verwacht bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode van 3 t/m 6 februari.
INZICHT IN DE GEVAREN
Eerst krijgen ze een korte theorieles. Daarna volgt de praktijk: de leerlingen gaan in groepjes naar de voertuigen. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook NIET ziet. Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen in de gevaren van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels.
Ook KBO-afdelingen in de Kringen Oss en Bernheze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke project. Deze senioren fietsen veel, zowel in groepsverband als individueel. De tochten gaan vaak over (polder)wegen die ook door landbouwvoertuigen gebruikt worden.
OBS De Bolderik: Dode hoek project landbouwvoertuigen
Maandag is groep 8 naar Nistelrode geweest voor een Pilot project over de dode hoek bij landbouwvoertuigen. We doen al elk jaar mee met het dode hoek project met vrachtwagens. Landbouwvoertuigen vormen echter ook een gevaar in het verkeer met specifieke gevaren. Weggebruikers weten niet altijd wat ze moeten doen als ze zo\’n voertuig tegenkomen of de bestuurders van deze voertuigen hebben niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen bij zo\’n gevaarte in de buurt.
Een video-opname gemaakt door Omroep Walraven
Bekijk hier de video die door Omroep Walraven gemaakt is bij Gebroeders van Erp in Oss.