21-05-2021

CBR en VVN zetten nieuwe stap in verkeersveiligheid

Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren vandaag de online Rij Bewust Test.

Deze test geeft ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht in het eigen rijgedrag en helpt om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden. Circa 90% van alle verkeersongevallen in ons land wordt veroorzaakt doordat bestuurders hun gedrag niet goed op de situatie afstemmen. Met de Rij Bewust Test willen beide partijen op een positieve manier bijdragen aan een zeker, bewust en daardoor veiliger verkeersgedrag. De test is anoniem en gratis. Deze week start de social media campagne.

De test behandelt verschillende verkeerssituaties. Zoals rijden in een drukke stad, in het donker, met stromende regen op een drukke kruising of bijvoorbeeld op een onbekende snelweg. Het meet hoe je daar als bestuurder mee omgaat: ben je ontspannen, gaat de bediening van de dashboardinstrumenten soepel, of hoe soepel gaat het inparkeren? Na afronding van de test krijgt de bestuurder een op-maat-gemaakt advies dat helpt bewuster en daardoor veiliger te rijden. Kennis van verkeersregels en -borden wordt niet getoetst. Dit is wel mogelijk via VVN’s online opfriscursus.

Minister juicht initiatief toe

Minister Van Nieuwenhuizen is te spreken over de Rij Bewust Test: ‘Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.’

Bewust en veilig op weg

Veilige mobiliteit is een belangrijk thema. Bijvoorbeeld voor ervaren verkeersdeelnemers die nog van alles doen en overal naar toe gaan met de auto. ‘Na het behalen van het rijbewijs ontwikkelt ieder van ons zich als mens en bestuurder. Wat veel bestuurders zich echter niet realiseren is dat met de tijd ook je rijvaardigheden vaak sluipenderwijs veranderen. Denk aan zaken zoals het snel kunnen inschatten van een verkeerssituatie, het rijden in het donker en bij slecht zicht. Of over de schouder kijken bij het afslaan of bij het inhalen en het juist interpreteren van aanwijzingen en borden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen’ aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Gesprek voeren cruciaal

CBR-directeur Alexander Pechtold: ‘De test kan ook helpen om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.’ De uitslag is geen bewijs van geschiktheid. ‘Is er twijfel? Of wordt iemand geconfronteerd met een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid? Laat dat dan aan ons weten via de Gezondheidsverklaring. Bijna iedereen krijgt weer op tijd een besluit.’