27-09-2019

VVN wil automobilisten opvoeden

Offensief tegen ’verkeershufters’

Door GIJSBERT TERMAAT     Uit: De Telegraaf van zaterdag 27 september             

AMERSFOORT – Veilig Verkeer Nederland (VVN) start een offensief tegen verkeershufters. „Al slagen we er maar in de gemiddelde snelheid met één of twee kilometer per uur naar beneden te halen in woonwijken, dan kan dat jaarlijks al betekenen dat er dertig doden minder vallen.”                     

Dat stelt Evert-Jan Hulshof, de nieuwe directeur van VVN, in een gesprek met De Telegraaf. „Er moet een rigoureuze gedragsverandering plaatsvinden onder weggebruikers. Als je weet dat circa 95% van de verkeersongelukken te maken heeft met menselijk falen, is het duidelijk dat de focus daar volledig op gericht moet zijn.”

„We doen een ultieme poging meer bewustzijn te creëren onder weggebruikers. Iedereen weet dat hij fout bezig is als hij te veel gas geeft, appt achter het stuur of met een glas alcohol te veel op gaat rijden. Het recept is simpel: doe het dan ook niet. Je voorkomt er veel leed mee”, aldus Hulshof die het aantal doden in het verkeer in twaalf maanden tijd met 65 zag stijgen tot 678 vorig jaar.

Hulshof zegt dat alleen met een 100% zekere pakkans de veiligheid echt verhoogd wordt. „Als je verkeersvandalen in hun portemonnee treft, passen ze zich wel aan, maar dat lukt natuurlijk niet. Ook infrastructurele maatregelen helpen niet gezien de stijging van de ongevallencijfers. Het heeft dus puur met gedrag te maken en daarom willen wij mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen.”

Pakkans

De kersverse directeur begrijpt dat het misschien „soft” klinkt. „Dat kan wel zijn, maar het feit is dat door menselijk falen ongelukken gebeuren. Door overmoed, onverschilligheid en onkunde. Zaken die niet kunnen in het verkeer, waar het verschil tussen leven en dood soms in een fractie wordt beslist. Dat gedrag moeten wij als samenleving niet meer (van elkaar) accepteren.”

“Ultieme poging meer bewustzijn te creëren”

Voor het eerst in achttien jaar komt VVN weer met een spotje op televisie. „Onder het motto Meedoen is makkelijk laten we zien dat iedere verkeersdeelnemer, of je nou fietser, automobilist of een scootmobielrijder bent, makkelijk kan bijdragen aan een veiliger verkeer. Dat kan al door je hand uit te steken bij het afslaan, rustig door de woonwijk te rijden of door een online test te doen waarmee je je verkeerskennis toetst en op peil houdt. Stel dat iedere verkeersdeelnemer bewuster aan het verkeer meedoet en hiernaar handelt, dan kan iedereen veiliger over straat.”

Te hard rijden is een van de belangrijkste doodsoorzaken in het verkeer. De helft van de slachtoffers valt binnen de bebouwde kom, waar vaak net iets te hard gereden wordt. Hulshof: „Laten we er naar streven in elk geval de snelheid in woonwijken te temperen.” VVN probeert automobilisten ook op een heel inventieve manier op te voeden. Via de kleuters. „We hebben een voorleesboek van de tekenares van Jip en Janneke samengesteld. Via illustraties worden jonge kinderen al wegwijs gemaakt in het verkeer. Ook wordt ze geleerd niet blind te vertrouwen op andere verkeersdeelnemers”, aldus Hulshof.

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen neemt volgende week het eerste exemplaar van Fiep in het verkeer in ontvangst.