31-10-2008

‘Voor het jatten van een fiets, heb je alleen goed gereedschap nodig’

Fietsenmaker: ‘Lampje vervangen kost vaak maar een of twee euro.’

door Linda lsta in Brabants Dagblad 31 oktober 2008

OSS – Met het invallen van de duisternis verzamelden zich tientallen fietsers bij De Groene Engel. Daar vond gisteravond een fietsverlichtingscontrole plaats van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling -Maasland. Vorig jaar was de toestroom ‘boven verwachting’. Ruim honderd fietsers lieten hun verlichting, gratis, nakijken door fietsenmakers uit de omgeving.
“De mensen stonden in een lange rij te wachten totdat ze aan de beurt waren voor de reparatie,” zegt Peter Wilders, VVN-bestuurs-lid. ,,Dit jaar zijn er meer monteurs dus gaat het wat sneller.” Het doel van de verlichtingscontrole is om mensen erop attent te maken wat het belang van goede fietsverlichting is. ,,Heel vaak hebben mensen kapotte verlichting. Dan is het niet één-lampje, maar vaker zijn het beide lampen op de fiets,’ zegt Jeffrey Verhagen van Cyclestation uit Ravenstein. ,,Ook dynamo’s die scheefhangen of het niet hebben van reflectoren komt veel voor.” Die reflectoren zijn verplicht in Nederland. Als je ze niet hebt, riskeer je een boete van twintig euro. C. Netten liet gisteren ook haar verlichting controleren. “Omdat het gratis is natuurlijk . Ik heb  al drie keer geprobeerd naar de fietsenwinkel te gaan maar daar kwam het niet van.” Dat is volgens Verhagen een veel gehoorde verklaring. ,,Een lampje vervangen kost vaak maar een of twee euro,” zegt Verhagen. Niet alleen de verlichting werd gecontroleerd, ook aan sloten mankeert het een en ander. De Fietsersbond uit Oss heeft een ex-fietsendief uitgenodigd om een demonstratie te geven over de zwakheid van sloten. ,,Voor het jatten van fietsen heb je maar twee dingen nodig: goed gereedschap en zo’n goedkoop slotje van de bouwmarkt om de fiets. Deze betontang kun je ook bij de Gamma halen.

Lekker, makkelijk,” zegt fietsendief Bas, die vanwege zijn verleden in fietsendiefstal niet met zijn naam in de krant wil. ,,Ga voor sloten vooral naar Halfords, niet naar een fietsenwinkel. Mijn betonschaar komt niet door die sloten van de fietsenzaak heen.” Met zijn tang in de aanslag loopt hij op een vastgezette fiets af. Even kijken welke tang nodig is, soms volstaat een nijptang ook, en dan het slot openbreken. De demonstratie laat zien hoe makkelijk dat gaat. De beste sloten zijn volgens dief Bas de gehard stalen kettingen. ,,Veel mensen kopen ze niet omdat ze zwaar zijn.” Met de tang in zijn hand en de benodigde kennis laat hij passerende mensen weten dat hun fiets niet diefstalbestendig is.