04-12-2020

Verkeerslicht om lekker tegenaan te hangen

Als je te veel over hygiëne nadenkt, wil je hem lie­ver niet aanraken: de knop bij het verkeerslicht. Dit weekend worden ‘leunverkeerslichten’ getest aan het 18 Septemberplein in Eindhoven.

KAS VAN VLIET                                                                                                                                     Brabants Dagblad 27 oktober 2020

Het knopje bij een oversteekplaats wordt wel duizenden keren aangeraakt per dag. Sowieso al niet fris, maar met corona in het achterhoofd hoop je natuurlijk niet dat er net iemand zijn snotneus aan heeft afgeveegd. Daarom kwam designer Govert Flint voor de Dutch Design Week op het idee om een knop voor het verkeerslicht te ontwikkelen die met het hele lichaam te activeren is. Je hoeft er alleen tegenaan te hangen. Maar bij de meeste verkeerslichten is de knop toch ook met de elleboog in te drukken? Flint: ,,Dat klopt. Maar denk eens aan mensen in een rolstoel of kinderen. En soms kan je het ook sim­pelweg vergeten.”

Schoonhouden

Objecten met gladde oppervlakten zijn beter in het overdragen van virusdeeltjes dan zachte of poreuze dingen. ,,Best ironisch, want we zijn voorwerpen juist egaal gaan maken omdat het makkelijk schoon te houden is”, zegt Flint . Daarnaast is dit oppervlak ook groter, dus de kans is kleiner dat mensen hetzelfde plekje aanraken. De productie- en installatiekosten kunnen ook relatief laag worden gehouden. De huidige knop kan bij dit prototype blijven zitten en er wordt alleen maar een verende plaat met laagje siliconen omheen bevestigd.

Dit weekend wordt er naar alle gedragsvormen van mensen rondom het verkeerslicht gekeken. Of het wel of niet wordt ge­bruikt, op welke manier de knop wordt ingedrukt en of verschil­ lende leeftijdsgroepen anders erop reageren. Uiteindelijk wordt dat voorgelegd aan de gemeente om te kijken of er nog meer ex­perimenten komen.

Qua gebruik is het in ieder geval eerst nog even wennen: ,,Vooral in groepsverband of Is het druk is, durven mensen er nog niet zo snel tegenaan te hangen”, zegt Flint . Nu zijn het nog voorname­ lijk kinderen die de nieuwe drukknop erg interessant vinden, en later op de avond misschien de mensen met een slok op. Dat hangt in ieder geval lekker.