23-08-2012

Veilig leren oversteken met Rik de Kikker

door Kitty Schaap in Brabants Dagblad 23 augustus 2012

Jonge kinderen behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor oudere leerlingen heeft Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland doeltreffend materiaal omwikkeld, zoals het dodehoek-project, maar voor de allerkleinsten bestond er nog weinig.
Tot gisteren in ieder geval. Onder grote belangstelling vond in de Groene Engel de première plaats van het project ‘Kijk Uit’. Door middel van een uitgebreid werkpakket leren kinderen tussen vier en zeven jaar op speelse wijze alles over veilig oversteken: met behulp van een voorlichtingsfilm, poppenspel, theorie- en praktijklessen. Projectleider Ine van Aarssen van WN afdeling Maasland is apetrots. “Hier was echt al jaren behoefte aan, een lang gekoesterde wens dus. Het is niet zo’n makkelijke doelgroep om te bereiken. Uiteraard mag het niet te griezelig of te realistisch zijn, maar er moet wel iets blijven hangen. Met mijn medeprojectleiders Evi Schuurmans en Antoon de Klein – die vandaag helaas door ziekte afwezig is – zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we dit project ontwikkeld. We hebben er keihard aan gewerkt.”
De drie hebben poppentheater Poppenjans uitgenodigd om een voorstelling te verzorgen. De voorstelling is iets aangepast en toegespitst op verkeer”, aldus Van Aarssen.
.,Met behulp van allerlei dieren, zoals Rik de Kikker, leren de kinderen hoe je moet oversteken. Ook hebben we zelf een filmpje gemakt met leerlingen van De Fonkeling in Berghem, de John F. Kennedy school en buiten schoolse opvang De Schaepskooi, allebei in Oss. Het is een humoristisch verhaal over een moeder en een kind die samen gaan oversteken, met glansrollen voor acteurs Peter van Aar en Ron Bons. Friesen Producties heeft de film verzorgd”

Bijna belandt Rik de Kikker in de kikkerbillensoep 

Maar er is meer. Een uitgebreid lespakket ligt klaar op een tafel: verkeersspelletjes met illustraties van Dick Bruna. Daarnaast zijn er onder  andere aantrekkelijk werkboeken met bijbehorende diploma’s en buttons. Bovendien krijgt iedere school de zwartwitte handpop Streepje de zebra, die helpt oversteken. Er is een lijvige instructiemap beschikbaar voor het onderwijs. “Alle scholen van Oss, Bernheze en Maasdonk mogen zich aanmelden. Ruim 1600 kinderen kunnen de komende tijd deelnemen.” Vandaag dus de eerste lichting, bestaande uit de leerlingen die aan het filmpje hebben meegewerkt. Ze boffen, want de pren1ièrc is uiteraard extra feestelijk, met nep-champagne en patat. Burgemeester Boelhouwer van Bernheze, wethouder De Bruijn uit Oss en wethouder Brands uit Maasdonk wonen de voorstelling bij.
Het thema is duidelijk: Rik de Kikker gaat op de zebra oversteken en let niet op het verkeerslicht. Bijna belandt het dier in de kikkerbillensoep. Gelukkig weet hij dat hij voortaan beter moet uitkijken.