12-01-2010

Vanavond premiere ‘This is my life’

Dodehoekfilm Geffense Melanie van Grunsven speelt hoofdrol in film over dodehoeksituaties

In de afgelopen vijf jaar zijn er volgens Verkeer en Waterstaat zo’n honderd doden gevallen bij dodehoekongelukken. De nieuwe film ‘This is my life’ van Veilig Verkeer Nederland Maasland moet de veiligheid van fietsers verbeteren in deze situaties.

door Seran van Gemert in Brabants Dagblad van 12 januari 2010

OSS – De première van de film This is my life is vanavond om 19.00 uur in restaurant Elzenburg in Oss. De film neemt de kijker vijftien minuten lang mee in het leven van Melanie van Grunsven (21). Zij speelt een fotomodel dat naar een fotoshoot moet. Daar krijgt ze flash· backs naar een ongeluk dat ze zelf meemaakte op 16 mei 2003.
Op die dag werd haar pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar fietsers zijn. Zij en haar vriendin Angela van Rooij (21) fietsten vanuit Geffen naar het Mondriaan College toen ze bij de rotonde ‘t Woud in Oss plotseling werden geschept door een afslaande vrachtwagen. De chauffeur had de meisjes in zijn dode hoek. De wielen van de vrachtwagen reden over de benen van Melanie.

In een brief die ze vlak na het ongeluk schreef, staat: ‘Ik schreeuwde zó ongelofelijk hard, ook Angela schreeuwde. We klaagden beiden over de onmenselijke pijn in onze benen.’ Melanie: “Het had een flinke impact op mijn leven. lk lag bijna twee weken met een gebroken knie en voet in het ziekenhuis waarvan een paar dagen op de intensive care. Daarna kreeg ik een half jaar bewegingstherapie.”

In de film ziet de kijker afwisselend foto’s en scènes van het ongeluk, voorbeeldsituaties van hoe fietsers zich wel moeten gedragen en fragmenten vanuit het gezichtspunt van chauffeurs van vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Ine van Aarssen en Antoon de Klein van VVN Maasland hebben de film gemaakt. Sinds zij van het ongeluk hoorden, werken ze al samen met Melanie en Angela aan voorlichting over de dode hoek.

De Klein: ,,Dit is al de derde film over dit onderwerp. Melanie en Angela zijn in twee ervan belangrijk geweest.” Van Aarssen: ,.We willen vooral laten zien hoe fietsers zich wél moeten gedragen in het verkeer. Ook willen we chauffeurs extra inzicht geven.” De film draait op alle basisscholen in Oss, Bernheze en Lith. Kinderen krijgen daarbij ook een knutselpakket waarmee ze dodehoeksituaties kunnen simuleren en inzien wat de gevaren zijn. VVN Maasland wil de film ook op andere basisscholen en bedrijven met veel vrachtverkeer tonen. Volgens Van Aarssen en De Klein is het noodzakelijk om te blijven informeren over de gevaren van de dode hoek. De Klein: ,.Landelijk draait er ook een dodehoekproject voor het basisonderwijs, maar wij willen ons met This is my life! vooral richten op de fietsroutes tussen huis en school van basisscholieren. Zo hebben we het ook gedaan bij onze vorige films.”

Voor Melanie is meewerken aan deze projecten een manier van verwerken. ,.Als we ook maar één persoon kunnen redden door deze film, ben ik enorm gelukkig. Dan hebben we al veel gewonnen.” Melanie heeft het er niet bij laten zitten na het ongeluk en is nu erg succesvol. Na een afgeronde hbo-opleiding toerisme is ze nu redacteur van een vakblad in de reisbranche.