08-02-2021

Snelle meetfiets brengt snelfietsroute in beeld

GPS, camera’s en tig sensoren. Voor een pilot op de F59 tussen Oss en Den Bosch is door de provincie een heus fietsend datacentrum gebouwd. Het experiment moet op termijn helpen om de veiligheid op fietspaden in het hele land te vergroten.
.
.
Tijdens de tocht van de ‘meetfiets’ zijn vorige maand duizenden gigabytes aan data verzameld. Beelden van de weg, maar ook precieze afmetingen van kruispunten, wegtypes en eventuele gaten in het wegdek. Zo ontstaat een uitzonderlijk compleet beeld van alle eigenschappen van de nog jonge snelfietsroute.

Alle verzamelde data worden de komende weken geanalyseerd en vergeleken met gegevens uit meer traditionele meetmethoden. Doel van de proef is vooral om uit te vogelen hoe effectief de inzet van zo’n futuristische meetfiets eigenlijk is. Mocht de werkwijze goed bevallen, dan is de kans groot dat de snelle meetfiets in de toekomst veel vaker wordt ingezet om fietspaden in beeld te brengen.

De F59 is uitverkoren voor de pilot omdat de route veel verschillen soorten verhardingen, voorrangssituaties en inrichtingskeuzes heeft. En omdat van het fietspad al veel data beschikbaar zijn, waardoor het relatief eenvoudig vergelijken is.

Het is de eerste keer dat fietsinfrastructuur op deze innovatieve manier in beeld wordt gebracht in Nederland. Royal HaskoningDHV en BAM, de partners van de provincie in het project, hebben met dergelijke sensoren wel al ervaring opgedaan.

Op termijn kan de meetfiets helpen om álle fietspaden in het land veiliger te maken. Hoe meer data, hoe beter er in beeld is op welke plekken moet worden ingegrepen.