23-11-2007

‘Kijk, hier zit ‘t lichtknopje’

Veel belangstelling voor gratis reparatie van fietsverlichting.

door Manjo van Boxtel in Brabants Dagblad 23 november 2007

OSS – ,,Volgens mij is er alleen een draadje stuk.” “Ja, maar dat zit wel in het frame, daar kan ik zo niet bij.”
Geert van Antwerpen, fietsenmaker in ruste, friemelt en prutst. En ja hoor, eindelijk doet het achterlicht van Lilian Schmidl’s fiets het. Nu nog de koplamp. Maar als die eenmaal werkt, geeft de dynamo er de brui aan. Wat eerst een probleempje leek, wordt gaandeweg een klein drama. Dik een half uur is Van Antwerpen er nu al mee bezig. De fietsenmaker klust samen met collega Jeffrey Verhagen van Cycle Station in Ravenstein deze donderdagavond bij de fietsenstalling naast de Groene Engel. Iedereen kan hier gratis zijn fietslamp laten repareren, alleen nieuwe onderdelen moeten betaald worden. Het is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond, die dan ook flink wat propaganda maken tijdens deze verlichtingsactie. Er wordt niet alleen gerepareerd, er zijn ook voorlichtingsfilmpjes, demonstratiekoffers met fietsverlichting en een prijsvraag.
Peter Wilbers van VVN vindt dat de verlichting van de Osse fietsers nog meevalt: ,,Als hier 75% mét licht rijdt en 25% zonder, dan kun je stellen dat het in een stad als Den Bosch juist andersom is. Maar het kan beter, in de dorpen is er nóg meer fietsverlichting.” De actie is dan ook om ook in de stad meer verlichte fietsen te krijgen. Het zijn vooral scholieren die bewust gemaakt moeten worden. Zodra mensen eenmaal zelf autorijden, kennen ze vaak de schrik en het gevaar als er onverwacht een onverlichte fietser voor hun auto opduikt.
Intussen wordt de rij wachtenden bij de twee fietsenmakers langer en langer. “Speelmans in de Molenstraat helpt met een dichte portemonnee mee”, komt iemand van de VVN vertellen als de rij te lang wordt. “Moeilijke gevallen mogen we doorsturen.” Dat scheelt toch weer iets in de wachttijd.
Tussen de scholieren staat Ank van Bergen met haar man. Allebei hebben ze een fiets zonder licht en wachten al bijna een uur, “Ik las dit in de krant en wij vinden fietslicht erg belangrijk. Dat komt natuurlijk omdat we als automobilist de gevaren zien.” Maar ook scholieren erkennen het belang van goed licht, zoals Belguzar TelJi en Kevser Colgecen. Kevsen heeft al een waarschuwing van de politie op zak. De fietsenmaker komt er niet uit, het licht van Kevsers fiets doet het wel, maar door de slag in het voorwiel maakt de dynamo onvoldoende contact. Naomi Jacobs heeft meer geluk: twee draadjes aan elkaar draaien, tape erom en klaar. Toch kan het nóg sneller. De snelste ‘reparatie’ deze avond duurt vijf seconden: ,,Kijk mevrouw, hier zit een knopje om het achterlicht aan of uit te zetten.” De fietsenmaker plakt er een sticker op met ‘deze fiets is oké’ en mevrouw mag met het schaamrood op de wangen verder.
In totaal repareren de onbezoldigde fietsenmakers deze avond ruim tachtig fietsen en sturen ze er twintig door naar Speelmans. Henk Molenhuis van de Fietsersbond is heel tevreden: ,,Dit is voor herhaling vatbaar.” De prijsvraag is gewonnen door Eylem Baksi.