04-12-2020

Kijk goed naar links, naar rechts en weer naar links

Een drukte van je­ welste op de nieuwe rotonde aan de Laag­hemaal in Rosmalen.   

FOTO OLAF SMIT

Met peuters oefenen hoe je veilig kan oversteken op een zebrapad. Bij twee Bossche kinderdagverblijven hebben ze er een dikke krul voor gekregen.

Brabants Dagblad                                     Peter de Bruijn                                       23 oktober 2020

Op  de  website ‘JONG­leren in het Verkeer’ zingen peuters  en  een juf een liedje over oversteken. ,,Oversteken, oversteken, let goed op. Kijk naar alle kanten, stoeprand stop!” De juffen, onder wie locatiemanager Anne Barnhoorn, van kinderdagverblijf Westerbreedte in Den Bosch oefenen ook met hun zeventig peuters bij het zebrapad.              ·

“In groepjes van vier vanwege de veiligheid”, zegt Barn hoorn .  “Ze zijn enthousiast en impulsief. Goed naar links, naar rechts en nog een keertje naar links kijken zodat je zeker weet dat er geen verkeer meer aankomt. We nodigen in ons lesprogramma mensen uit. Een verkeersagent of een ouder met een motor bijvoorbeeld.”·

“We moeten verkeersonveiligheid rondom Bossche scholen samen aan­ pakken”, benadrukt wethouder Ufuk Kâhya. Kinderdagverblijf Wester­breedte en De Kameleon ontvingen vorige maand de eerste verkeersvei­ligheidscertificaten ‘Groen Licht’ voor het project uit handen van de wethouder.’ ,,Deze kinderdagverblij­ven hebben structureel aandacht voor verkeersopvoeding”, aldus Kâhya­ hya, ‘JONGleren in het verkeer’ draait al vanaf 2015 in Den Bosch. In­ middels doen er veertig kinderop­vangcentra mee.”

Verkeers­onderwijs houdt niet op na vierjaar        – Anne Barnhoorn

Afkloppen

Barnhoorn heeft in tweeënhalf jaar nog nooit een aanrijding meege­maakt bij het kindcentrum in de Kruiskamp. ,,Afkloppen. Ik hoor wel dat mensen het druk op straat vinden als de school begint of eindigt. Er wordt in de ochtend dubbel gepar­keerd omdat ouders haast hebben.

Onze wijkagent spreekt mensen op hun gedrag aan.” Het is volgens Barnhoorn belangrijk om de verkeerslijn door te trekken. ,”Niet alleen op het gebied van spel, maar ook voor de ontwikkeling van het kind. Hoe zor­gen we ervoor dat de kinderen straks op een veilige manier naar school gaan? Verkeersonderwijs houdt niet op na vier jaar.”

Wethouder Kähya wijst graag op ‘De Lekker Anders Dag’, dat in de race is voor de Verkeersveiligheids­prijs 2020.”Kinderen van 4 tot 12 jaar gaan dan op een andere manier naar school. Een keer op de step of wande­lend. Het zorgt ervoor dat kinderen bewuster zijn van hun reis en zo be­ter geconcentreerd met de les begin­nen.”

Volgens de site van Veilig Verkeer Nederland wordt 61 procent van de basisschoolleerlingen wel eens met de auto naar school gebracht.,, Ik vind dat mensen hun kinderen be­wust naar school moeten brengen”, reageert de wethouder. ,,Ik zie het liefst alle kinderen fietsen of lopen. Dat kan niet altijd. Als je toch met de auto moet komen, is het goed om de wagen twee straten verderop te zet­ten en dan rustig met je kind naar school te lopen.”