09-05-2019

Hoe kun je zo veel en Iang mogelijk plezier hebben van je fietsaccu? 17 tips!

Overgenomen uit: www.thuisinhetnieuws.nl.

Om aanspraak te kunnen maken op garantie op je accu (of gehele) e-bike moet je bij sommige fabrikanten een formulier invullen. Check  dit voor je gaat fietsen!

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je e-bike aandachtig door, goed gebruik kan verschillen per merk en accutype.

De meeste e-bike Iaders Iijken veel op elkaar. Heb je meerdere e-bikes in je huishouden, Iabel de Iaders zodat je zeker weet dat je de goede oplader gebruikt. Gebruik van de verkeerde Iader kan schade aan de accu veroorzaken.

Laad je accu op in een droge omgeving en het Iiefst bij kamertemperatuur. Dat is gunstig voor de actieradius en Ievensduur van de accu.

Stop eerste de oplader in het stopcontact en sluit de oplader dan aan op de accu.

Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om in goede conditie te blijven.

Als je de accu voor een Iangere periode weglegt, zorg dan dat hij nooit helemaal Ieeg is. Dat werkt zogenaamde diepontlading in de hand: je kunt de accu dan helemaal niet meer opladen. Ook kan de garantie dan vervallen.

Fiets je accu liefst zo min mogelijk helemaal leeg.  Ook dat is slecht voor de Ievensduur.  Laat je accu niet onnodig Iang aan de Iader ‘hangen’ maar verwijder de Iader zodra je accu vol is.

Haal je accu er dan altijd vanaf en Ieg hem in de kofferbak. Dat scheelt natuurlijk ook wat gewicht. Regenbui onderweg? Droog eerst de contactpunten voor je de accu terugplaatst.

Vermijd temperaturen onder -10 °C en boven 60 °C. Een fiets – en dus accu – Iang in de volle zon of vrieskou Iaten staan is geen goed idee.

Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu om de maand op: ook op kamertemperatuur.

Zet je fiets goed op de standaard en Iaat de accu nooit vallen als je hem uit je fiets haalt. Een klap kan de accu onherstelbaar beschadigen. Spreekt voor zich dat je een accu nooit zelf open moet schroeven.

Rij niet vanuit stilstand weg in een hoge ondersteuning. Je vraagt dan veel vermogen van je accu en rijdt ook nog eens onverwacht hard weg.

Zorg dat er geen water in de contactpunten komt als je de accu uitneemt om op te Iaden. Droog met een theedoek. Spuit je e-bike nooit schoon met een hogedrukspuit.

Sommige partijen bieden het reviseren ofwel ‘refurbishing’ van een accu. Wij raden aan dit alleen te Iaten doen door de fietsfabrikant zelf, niet door andere bedrijven.

Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Indien mogelijk, neem je afneembare accu mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn ook speciale draaghoezen waar je de accu in kunt bewaren.