19-06-2021

Hard op de rem in de hoop dat ze het onthouden. ‘Gordel af? Durf ik niet!’

Gordels en fietshelmen. Ze zijn er om ons te beschermen, maar onderzoek toont aan dat we ze te weinig gebruiken. Vooral jongeren niet. Hoe doen we daar iets aan?

Brabants Dagblad 19 juni 2021 Merel van Beers

Twee keer links en één keer rechts kijken. Hand uitsteken op de fiets en wachten bij rood. Het is de basis. Geleerd van je ouders en geoefend op school. Iedereen kent van kleins af aan die basisregels voor deelname in het verkeer. Want jong geleerd…

Maar ergens lijkt het toch mis te gaan. Cijfers van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) toonden aan dat een flink deel van de dodelijke verkeersslachtoffers in Brabant geen gordel droeg. Van de 119 verkeersdoden droegen er 44 geen gordel; 24 bestuurders, 20 passagiers. Voornamelijk jongeren onder de 24. Soms werd zelfs na een ongeluk een losse gesp gevonden waarmee het geluid van de gordelverklikker werd uitgeschakeld.

,,Het is jeugd die zich onsterfelijk acht, die zich graag verzet en baldadig is”, denkt Bas van Rossen. Al jarenlang draait hij mee in het Streetwise-project van de ANWB. Dat licht op scholen (onder andere) het belang van die gordel toe. De cijfers van SWOV verbazen hem nauwelijks. ,,Je schrikt wel even van het hoge aantal, maar jongeren verzetten zich nou eenmaal graag. Ze weten echt allemaal wel dat een gordel belangrijk is. Dat leren ze al heel vroeg.”

Kaylee en Nora lachen zich suf. ,,We zagen z’n billen!”, gillen de meisjes. Groep 4 van De Ontdekking in Oosterhout krijgt les van Streetwise. En Kaylee en Nora zaten net in een auto die hard moest remmen. Zij hadden netjes de gordel om, maar pop Albert niet. Tot hilariteit van de vriendinnen. Het is een demonstratie die ze nog lang zal bijblijven. Niet om die billen, maar omdat ze zien wat er gebeurt als je geen gordel aan hebt. ,,Hij viel best hard”, beseft Nora als ze een beetje is bijgekomen. Zij draagt ook niet altijd een gordel, vertelt ze eerlijk. ,,Hij snijdt soms zo in mijn nek. Dan doe ik ‘m stiekem uit als niemand kijkt. Maar nu niet meer hoor. Dat durf ik niet”, schudt ze haar hoofd. Kaylee lacht ook niet meer. ,,Ik heb altijd mijn gordel om, maar mama niet.” Maar die gaat vanmiddag wel horen van pop Albert.

Ervaren

,,Het is precies waarom wij op deze manier lesgeven. De kinderen moeten ervaren wat het is om hard te moeten remmen. Voelen hoe die gordel de klap opvangt en zien wat er gebeurt als je ‘m niet draagt”, vertelt Bas van Rossen. ,,Alleen dan gaan ze het onthouden.”

Maar toch niet lang genoeg. Zodra ze oud genoeg zijn om zelf te rijden, begint toch geheugenverlies in te treden, blijkt uit de cijfers. Mikt de ANWB niet op de verkeerde doelgroep? ,,Misschien wel. Maar het is een moeilijke leeftijd. Ze nemen veel minder van je aan dan kinderen op de basisschool. Daar kan je nog wel wat indruk op maken. Hoe ouder ze worden, hoe minder dat lukt. Daarbij is er ook niet echt geld om dat op te pakken. Wij krijgen 900.000 euro subsidie om op basisscholen les te geven en daar hebben we onze handen vol aan.”