08-05-2012

Goed opletten én van de zon genieten

Sebastiaan Henkens en Falco Kwaytaal beleven een rustig maandagmiddagje. De derdejaars-leerlingen van Het Hooghuis in Oss zitten op een controlepost bij de spoorwegovergang aan de Molenstraat en genieten op een uitgeklapt stoeltje van de zon. Af en toe zetten ze met een pen een krabbel in een hokje als er een kind in een genummerd oranje hesje passeert. Ook hebben ze een lijstje gekregen met drie punten waarop gelet moet worden. ,,We bekijken of de kinderen niet door rood rijden, de fietsstrook goed gebruiken en niet over de stoep rijden”, zegt Falco.

Brabants Dagblad 8 mei 2012

“Vanochtend gingen er redelijk wat kinderen de fout in, maar nu doen ze het prima.” De jongens volgen aan Het Hooghuis de studierichting Sport, Dienstverlening en Veiligheid. Al een aantal jaren worden leerlingen van deze school ingezet op de controleposten bij de verkeersexamen voor basisschoolkinderen. Op deze manier doen ze praktijkervaring op als voorbereiding op een stageplaats. De leerlingen volgen een drie weken durend project rondom de verkeersexamens. Zo moesten ze de controleposten voorafgaand aan de examens grondig analyseren. Kruispunten werden nagetekend en mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties onderzocht. Volgens leraar van Het Hooghuis René Wijers zijn de leerlingen enthousiast. Tussen Veilig Verkeer Nederland en onze school is er ook al jaren wederzijdse tevredenheid over onze samenwerking.

Sebastiaan en Falco zijn tevreden met de taak die hun ‘is toebedeeld. Uitgerust met flessen cola, een zak chips en het nodige snoepgoed beleven ze de grootste lol. Ze lachen om passerende voorbijgangers en hebben ook alle tijd voor een praatje. ,,Het project is niet erg leuk”, zegt Sebastiaan. ,,We beoordelen de examens van basisschool kinderen, maar we moesten zelf óók kennis opdoen. We moesten een enorme lijst van verkeersb0rden uit ons hoofd leren, terwijl er slechts enkele van terugkwamen in een toets.” Toch vinden de twee het geen ramp om hier te moeten zitten. ,,Normaal hadden we nu Nederlands en Engels, dan zit ik liever hier”, zegt Sebastiaan. “We moeten maar van half twee tot  drie uur en vermaken ons prima. Bovendien komen er niet alleen kinderen langs, maar ook mooie vrouwen”, grapt hij.