02-12-2021

Gemeente Oss zet zich in voor veilig thuiskomen met de fiets

Gemeente Oss neemt in november en december deel aan de pilot zichtbaarheid op de fiets. Dit is een initiatief van het Innovatiecentrum Verkeer & Logistiek. Gemeente Oss stelt reflectiestrips beschikbaar voor medewerkers op de fiets naar het werk toe komen. Deze strips verbeteren de zij-reflectie van je fiets sterk en ben je beter zichtbaar in het verkeer.
Henk Mensink, gemeentesecretaris gemeente Oss: ‘Ik kom graag op de fiets naar het werk. Maar ik ben me er van ook bewust dat het risico’s met zich meebrengt. Zeker nu de dagen korter worden is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Ik vind het van groot belang dat iedereen na een fietsrit veilig thuiskomt. En draag daar als gemeente graag aan bij.’

Meer doden onder fietsers Volgens de cijfers van het CBS waren er in 2020 610 verkeersdoden te betreuren, waarvan 229 fietsers. Dit laatste is het hoogste aantal in de afgelopen 25 jaar. Er zijn nu zelfs meer doden onder fietsers dan automobilisten.

Aan de zijkant goed zichtbaar

‘Veel fietsongevallen gebeuren op kruispunten en zijn zogeheten flankongevallen. Daarom is het belangrijk om ook van de zijkant goed zichtbaar te zijn’ zegt Arno Smits van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek. ‘Juist nu in deze periode dat je vaker in het donker naar je werk of huis fietst. Zodra er licht van een autokoplamp op de reflectiestrips schijnt, lichten deze sterk op. En ben je beter zichtbaar.’

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Deze pilot is een mooie manier van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En om te investeren in de veiligheid van medewerkers. Veilig thuiskomen is een recht voor iedereen, maar niet vanzelfsprekend.

Uit Weekblad Regio Oss Week 48