05-10-2008

Eerste openbare spiegelafstelplaats voor vrachtwagens in Oss

Nieuwste mijlpaal in dodehoek project VVN Maasland

“Je kunt een vrachtwagen helemaal vol spiegels hangen, maar als deze niet goed staan afgesteld hebben ze geen enkel nut.” Om het gevaar van de dode hoek nog verder terug te dringen, presenteerden Ine van Aarssen-Janssen en Antoon de Klein van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Maasland op 24 juni jl.  de nieuwste mijlpaal in ‘hun’ dodehoek proiect: de eerste openbare spiegelafstelplaats voor vrachtauto’s.

Door Marion van Moosdijk in Brabant Veilig oktober 2008

De nieuwe spiegelafstelplaats ligt aan de rand van het terrein van transportbedrijf Vos Logistics aan de Waalkade in Oss. Aan de hand van witte vakken met daarin een cijfer ziet de chauffeur op de afstel-plaats in zijn spiegels precies of hij deze juist heeft afgesteld. Instructies op een groot bord wijzen hem hierbij de weg. “Als je spiegels goed staan afgesteld, breng je de dodehoek bijna compleet in beeld”, leggen Antoon en Ine uit. “Hiermee kunnen veel ongevallen worden voorkomen.” Maar”, benadrukken zij, “de belangrijkste factor blijft natuurlijk de mens. Oogcontact tussen en de (brom)fietser en chauffeur is essentieel. Vandaar ook de slogan van ons dodehoek project ‘lt’s Good 2 See You’.”

Speciale trainingen
Stijn Vos, directeur van Vos Logistics, juicht dit nieuwste initiatief van de gemeente Oss en WN Maasland van harte toe. “Ik ben blij dat we op deze manier wederom een steentje aan een veiliger verkeer bij kunnen dragen. Ons bedrijf heeft altijd al veel aandacht aan verkeersveiligheid besteed. Zo maken wij onze chauffeurs met speciale trainingen bewust van het belang van een veilig rijgedrag. Ook geven wij samen met WN Maasland voorlichting op scholen en stellen wij vrachtauto’s beschikbaar voor het dode hoek project.”

‘Oogappeltje’
Samen met wethouder Jules Iding van de gemeente neemt directeur Stijn Vos de spiegelafstelplaats op 24 juni officieel in gebruik. Na afloop heeft hij nog een verrassing voor Ine van Aarssen. Voor haar jarenlange inzet voor WN afdeling Maasland wordt zij genomineerd voor de gemeentelijke verkiezing van de ‘vrijwilliger van het jaar 2008’. Bij deze benoeming hoort een oorkonde en een gouden brochure in de vorm van een ‘oogappeltje’. ‘Jij bent volgens mij als vrijwilliger geboren”, begint wethouder !ding zijn toespraak. Niets is jou teveel. Bovendien ben jij een kei in het leggen van externe contacten en het enthousiasmeren van anderen. Als jij bij een project betrokken bent, weet je gewoon dat het goed komt.” Ook prijst Iding de inzet van Ine en Antoon voor de dode hoek problematiek. “Samen met Antoon heb jij het ‘dode hoek project’ niet alleen in Brabant, maar ook in de rest van ons land en zelfs in het buitenland op de kaart gezet. Ik weet dat veel collega-gemeenten jaloers zijn op onze actieve afdeling.”